Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VRŠAC: Raspisan tender za pistu i heliodrom Vazduhoplovne akademije - | K-013 Portal

VRŠAC: Raspisan tender za pistu i heliodrom Vazduhoplovne akademije

vrsac, pilotska akademija, vazduhoplovna akademija, tender

Raspisan je tender za projektovanje piste i helidroma za Trening centar Vazduhoplovne akademije u Vršcu, a finansiranje je planirano kroz projekat Centra za obuku u dualnom obrazovanju.

Vrednost tendera procenjena je na 335.000 evra, a finansiran je iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope. U planu je i nabavka aviona i helikoptera, a sve u cilju funkcionisanja na višem nivou i omogućavanje savremenog nivoa školovanja stručnog kadra u vazduhoplovstvu. Rok za prijavu na tender je do 7. marta 2024. godine.

Kako je navedeno u tenderu Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija u planu je proširenje postojeće poletno sletne staze sa pratećim rulnim stazama i izmeštanje pristupnog puta, proširenje platforme za parkiranje i opslugu vazduhoplova Vazduhoplovne akademije, kao i izgradnja helidroma.

Potrebno je izvršiti dogradnju u smislu produžetka i proširenja poletno-sletne staze na dužinu od 1500 m i na širinu od 30 m kojima će ispuniti uslove za prihvat i otpremu kritičnog aviona 3C (ATR 72-600). Platformu za parkiranje i opslugu vazduhoplova treba projekovati da bude okvirnih dimenzija 110m x215m, tako da može istovremeno da primi 18 aviona kodnog slova A (tipa Piper Senica 4 ili Diamond 42). Budući helidrom treba pozicionirati i dimenzionisati za prihvat i otpremu kritičnog helikoptera MI-17.

Aerodrom Vršac se koristi za obuku pilota, letenje vazduhoplova poljoprivredne avijacije, kao i obavljanje avio-taksi prevoza u javnom saobraćaju. Maksimalna dozvoljena masa vazduhoplova pri poletanju je 5.700 kg.

Krajem prošle godine Kancelarija za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacije najavila je raspisivanje 5 tendera koji se tiču obnove kompleksa Vazduhoplovne akademije u Vršcu, a sama investicija je vredna 40.000.000 evra.

Pilotska akademija u Vršcu dobiće dimenziju trening centra za dualno obrazovanje, što podrazumeva rekonstrukciju hotela, restorana, otvorenih terena i sportske sale, dogradnju nove učionice i smeštajnog kapaciteta, izgradnju spa centra, zatvorenog bazena, helidroma, proširenje postojećih pista i rekonstrukciju kontrolnog tornja i hangara.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS