Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KAČAREVO: Neformalna grupa građana "Zajedno selo" organizovala šetnju i humanitarni koncert - | K-013 Portal

KAČAREVO: Neformalna grupa građana "Zajedno selo" organizovala šetnju i humanitarni koncert

kacarevo, zajedno selo, humanitarni koncert

Aktivisti iz Kačareva su poručili 'Dragi prijatelji, krenite u šetnju sa nama u odbrani prava na zdravu životnu sredinu i čist vazduh'. Zajedno Selo, neformalna grupa građana iz Kačareva, juče je organizovala šetnju i humanitarni koncert, sa ciljem da se podigne svest i informiše javnost o dešavanjima u ovoj zajednici.

Naime, Kačarevo je multietnička sredina sa bogatim društvenim životom, posebno u pogledu inicijativa koji građani pokreću sami. Jedna od tih inicijativa radi i na zagovaranju javnog dijaloga o očuvanja kvaliteta života, a u odnosu na privredne aktivnosti lokalne farme svinja.

Sa njihovom šetnjom su krenuli u 18.00h trasom glavne ulice u Kačarevu do farme svinja, gde su govorili o štetnosti amonijaka koji farma proizvodi, izneli činjenice o toku dosadašnje borbe i pozvali na javni dijalog na temu štetne emisije amonijaka.

Ovo nije bila prva akcija ovog tipa. Neformalna organizacijea Zajedno Selo su već izvesno vreme aktivna po ovoj temi. Ova grupa je organizovala početkom godine tribinu "Selo lepo iz daleka, još lepše iz bliza", na kojoj je organizacija iz Temerina pričala o svom iskustvu sa identičnim problemom i načinom na koji su zatvorili farmu u svom gradu. Pored razgovora, zajedničkim snagama je napravljen i novi plan u borbi protiv proizvođača amonijaka i smrada u njihovom naselju, koji je dobio podršku šire zajednice i civilnog sektora. Pored građanskog pritiska, ova inicijativa je koristila i dostupna pravna sredstva. Inicijativa od septembra 2023. intenzivno je radila na komunikaciji i prijavama nadležnim organima, Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Ministarstvu šumarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, poljoprivrednoj inspekciji, inspekciji za zaštitu životne sredine, gradonačelniku Pančeva i predstavnicima MZ Kačarevo. Njihov cilj je bio da utiču na upravu farme i nadležne da otpočnu dijalog sa građanima, što do tada nije bio slučaj. Tražili su da farma uskladi svoje poslovanje sa pravnim okvirom, odnosno zagarantovanim pravom na zdravu životnu sredinu i pravom na nepovredivost poseda.

Posle skupa ispred farme, održan je i koncert na platou ispred Mesne zajednice Kačarevo. Nastupali su lokalni bend “Plaćenici” i bend “Bad Sector” sa početkom u 20.00h.

Značajna posećenost i vrlo topla atmosfera zajednice je učinila da se na ovom koncertu prikupe sredstva za lečenje Vladane Novković iz Kačareva.

"Ovo je bila prilika da zajedno pokažemo ljubav prema našem kraju i podržimo jedni druge. Naša multietnička zajednica ima posebne ljude, a ovaj događaj je bio još jedan primer solidarnosti i aktivnog učešća građana u poboljšanju našeg okruženja. Želimo da istaknemo da su se građani samoinicijativno pridružili organizaciji, pa smo pored dobrotvornih limunada imali i domaće kobasice, koje su donirali lokalni proizvođači mesa. inicijativi su se priključili i Dobri momci Kačareva, takođe neformalna grupacija, pojedinci i svi koji su imali dobru volju da pošaljemo jedinstvenu poruku zajedništva iz Kačareva. S tim u vezi i sve buduće kampanje ove inicijative će nositi naziv: Jedna ljubav za naš raj, alal vera ceo kraj! Ovo je bila prilika da zajedno pokažemo snagu naše zajednice i da se ujedinimo u dobru, i to smo uspeli i da ostvarimo!" rekla je Ana Svilar ispred inicijative Zajedno Selo.

Uz naglasak na značaju zajedništva i građanskog aktivizma, organizatori su pozvali sve sugrađane da se pridruže budućim aktivnostima i doprinesu zajedničkom cilju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS