Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VRŠAC: Promocija slikovnice „Šareni se Vojvodina“ 13. decembra - | K-013 Portal

VRŠAC: Promocija slikovnice „Šareni se Vojvodina“ 13. decembra

vrsac, sareni se vojvodina

U sredu, 13. decembra 2023. godine, sa početkom u 11 časova, u čitaonici Gradske biblioteke Vršac biće organizovana promocija slikovnice „Šareni se Vojvodina“ kao i niz kreativnih radionica.

Knjiga je nastala kao plod rada sa decom sa smetnjama u intelektualnom razvoju (Autistične osobe) i koncipirana je kao slikovnica – bojanka namenjena pre svega stručnjacima koji rade sa osobama sa invaliditetom.

Nastala je u okviru projekta „Šareni se Vojvodina“ koji je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i odnose sa verskim zajednicama i Grada Vršca.

Tematski je vezana za tradiciju Srba u vojvodini. U njoj su prikazani tradicionalni muzički instrumenti. Slike su jednostavne, bez previše detalja, jer su prilagođene potrebama slepih i slabovidih osoba (taktilne slike). Ispod svake taktilne slike nalazi se tekst na Brajevom pismu, dok je ispod svake slike u bojanci tekst na srpskom i rumunskom jeziku.

Slikovnica je izdata u okviru opusa NIU „Libertatea“ iz Pančeva, dok su taktilne slike i tekst na Brajevom pismu izrađeni u specijalizovanoj štampariji „Althea“ u Beogradu. Knjiga jeste jedinstvena na nivou naše zemlje, a i druga je na teritoriji Balkana po svojoj nameni, kao i po načinu izrade.

Slike muzičkih instrumenata u slikovnici uradila je mlada vršačka slikarka Emina desnica, dok je sliku na koricama uradila Kristina Kerčoban.

Na promociji učestvovaće učenici i profesori ŠOSO „Jelena Varjaški“, Udruženje slepih i slabovidih Južnog Banata i Otvoreno srce sveta.

Autor projekta „Šareni se Vojvodina“ i autor koncepta ove slikovnice jeste Kristina Kerčoban.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS