Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VRŠAC: Nezavršeno stoleće – Film o životu i radu Uroša Predića u Kulturnom centru - | K-013 Portal

VRŠAC: Nezavršeno stoleće – Film o životu i radu Uroša Predića u Kulturnom centru

film o zivotu i radu urosa predica, kulturni centar vrsac, vrsac

Film o životu i radu Uroša Predića „Nezavršeno stoleće“ biće prikazan u petak, 17. novembra, od 18 časova u sali bioskopa Kulturnog centra Vršac. Projekciju filma pratiće razgovor o ovom umetniku sa Blažom Popovićem, autorom filma, i Danilom Vuksanovićem, likovnim kritičarem i kustosom u Matici srpskoj.

Film je kratki retrospektivni osvrt na život Uroša Predića, školovanje u Beču, boravak u Beogradu i Banatu. Sniman u Beču, Novom Sadu i Orlovatu. Velikog slikara glumi naš proslavljeni glumac Radoje Čupić. Scenario i režiju potpisuje Blažo Popović.

Direktor fotografije je Željko Mandić, profesor na novosadskoj Akademiji umetnosti. Montaža: Predrag Novković. Muziku u filmu izabrao je Blažo Popović

Uroš Predić (1857-1953) je jedan od najznačajnijih srpskih slikara, ne samo u okvirima realizma u kojima se suvereno kretao. Njegovo slikarsko umeće potcrtavala je i urođena gospodstvenost, njegov odnos prema istoriji sopstvenog naroda, ali i crkvenom slikarstvu zbog čega se smatra poslednjim velikim ikonopiscem.

Bio je slikar akademskog realizma. U njegovom slikarskom opusu najviše su zastupljeni portreti, ikonografija, žanr i istorijske kompozicije.Tu su i predeli i samo jedan akt. Neprikosnoven talenat sjajnog portretiste ovekovečen je na portretima Kraljice Natalije Obrenović, Stojana Novakovića, Jovana Cvijića, Mihaila Petrovića Alasa, Živojina Mišića, Đorđa Vajferta, Slobodana Jovanovića, Stevana Stojanovića Mokranjca i drugih. Naslikao je portret buduće prve žene koja je doktorirala na Beogradskom univerzitetu. Portret Ksenije Atanasijević nastao je tokom Prvog svetskog rata u okupiranom Beogradu.

Povod za film o Prediću iznedrila je činjenica da se u oktobru 2022. godine obeležavalo 175. godišnjica osnivanja Galerije Matice srpske, u okviru čega je bila upriličena i velika izložba posvećena ovom značajnom slikaru. Ideja upravnice Galerije gospođe Tijane Palkovljević Bugarski bila je da se u sklopu pratećih programa ovog važnog jubileja, nađe i film o njemu.

Prikazati život tako značajne ličnosti u samo jednom filmu bilo bi pretenciozno. Zato je namera autorskog tima bila da priču o njemu ispriča kroz njegove dileme, snažan osećaj nostalgije, ali i tegobe i duboku vezanost za majku i rodni Orlovat.

Blažo Popović – biografija

Blažo Popović (1965) nekadašnji generalni direktor Radio – Televizije Vojvodine i dugogodišnji televizijski novinar. Diplomirao 1988. godine na Vojno-ekonomskoj akademiji u Beogradu, odsek finansije, a 2012. stekao zvanje master komunikologije na John Naisbitt Univerzitetu u Beogradu.

Autor preko petstotina (500) televizijskih emisija raznih formata, od talk-show do dokumentarnih emisija. Obavljao funkcije urednika u Super Televiziji, uradnika zabavnog programa RTV i generalnog direktora pokrajinskog javnog servisa od 2008. Do 2011. godine.

Od 2016. godine, kao autor, scenarista i reditelj uradio 210 emisija putopisnog serijala „Bez aranžmana“ koji je snimljen u Italiji, Belgiji, Holandiji, Francuskoj i Tunisu.

Autor tri putopisne knjige (jedna u štampi, dve u pripremi) u kojima je pisao o kulturnim, istorijskim I umetničkim posebnostima zemalja u kojima je boravio.

Objavio nekoliko desetina stručnih tekstova, književnih kritika i osvrta u brojnim listovima, publikacijama i specijalizovanim knjigama.

Zastupljen u Enciklopediji grada Novog Sada i knjizi Ko je ko u Srbiji, izdanje za 2012. godinu.

Danilo Vuksanović – biografija

Rođen 29. decembra 1973. godine u Somboru. Diplomirao 1998. na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu, smer grafika. Magistrirao i doktorirao na istoj Akademiji, smer crtanje. Član međunarodnog muzejskog komiteta (ICOM), Udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Učestvovao na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik prve nagrade za portret na jugoslovenskoj izložbi portreta (Šabac, 1998)

Dobitnik nagrade Novosadskog univerziteta (1999)

Finalista na trećem MINI GRAPHIC & PAINTING WORLD WIDE SHOW (Pisa, Italija, 2001)

Dobitnik specijalne nagrade umetničke kolonije ”NjARADI” za 2004.

Objavio je knjigu crteža i prozaida DUALI zajedno sa Milošem Zupcem, 2007. i knjigu EPIZODA, 2008. godine.

Piše likovnu kritiku.

Zaposlen je u Galeriji Matice srpske kao konzervator-restaurator.

Bio stručni konsultant i učesnik televizijskog serijala Biseri duhovnosti Fruške gore 2018. godine

Bio stručni konsultant i urednik dokumentarnog filma Seoba Srba-slika iz slike 2022. godine



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS