Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vek PANČEVAČKE biblioteke - | K-013 Portal

Vek PANČEVAČKE biblioteke

gradska biblioteka pancevo

Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih publikacija kojima je pristup slobodan

Za izuzetan jubilej – 100 godina od osnivanja, postojanja i rada Gradske biblioteke Pančevo – ova institucija kulture zajedno sa Narodnom bibliotekom Srbije je, pored niza programa, upriličila i stručno okupljanje – sednicu Skupštine Zajednice matičnih biblioteka Srbije sa temom „Uslovi i resursi za rad javnih biblioteka Srbije”. 

„Ozbiljne zajednice i organizacije potvrđuju svoju istorijsku vitalnost trajanjem i kontinuitetom, a vek trajanja Gradske biblioteke Pančevo nedvosmislen je primer toga. Ovakvim događajima još jednom ukazujemo na značaj saradnje biblioteka i lokalnih samouprava u pogledu unapređivanja prostornih, kadrovskih mogućnosti, te unapređivanjem knjižnih fondova”, naglasio je Dejan Bosnić, direktor ustanove kulture koja je ugostila kolege iz svih matičnih biblioteka Srbije, što je, kako je naglašeno, značajno kako za samu biblioteku, tako i za grad Pančevo, koji je bio pokrovitelj događaja.

„Gradska biblioteka nije samo čuvar našeg pisanog blaga već živo središte kulturnog identiteta, znanja i obrazovanja građana. Ona je srce grada, mesto gde se neguje kultura, znanje i zajedništvo. Grad Pančevo brine i učestvuje u unapređenju uslova i resursa za rad u našoj biblioteci”, napominje Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu.

Tradicija pančevačke biblioteke datira iz 19. veka, otkad građanstvo stvara „čitališta” za razmenu knjige i periodike, pa i postaje mesto okupljanja. Kao gradska, vezuje se za ime dr Vladimira Margana, poznatog javnog i kulturnog radnika tog vremena, a osnovni fond su u početku činili pokloni građana, da bi kasnije bila preseljena u Magistrat i sa ovdašnjim muzejem činila jedinstvenu celinu. Juna 1980. godine dobija svoju zgradu sa oko 2.000 kvadrata za rad i održavanja kulturno-umetničkih programa, posebnim izložbenim prostorom na galeriji i u holu i značajnom zbirkom radova poznatih slikara.

Jubilarna godina biće i godina modernizacije prostora i sredstava, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti koje nudi. Pre svega to su čitaonica sa 110 mesta, knjiški fond od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih publikacija kojima je pristup slobodan na pozajmnim odeljenjima. Više od dve decenije rad biblioteke je automatizovan i ustanovljen je elektronski katalog, koji su kao i svi ostali sadržaji na raspolaganju za oko 13.000 aktivnih članova.

Gradska biblioteka Pančevo obeležava Dan slovenske pismenosti – praznik Sv. Ćirila i Metodija – kao dan i slavu ustanove i priređuje manifestacije „Majski dani knjige” i „Jedna knjiga – jedan grad”, a izdavač je časopisa „Pančevačko čitalište”. U holu čitaonice redovno se održavaju izložbe, a u okviru izložbenog dela izdvaja se vitrina „Iz Zavičajnog fonda naše biblioteke”. Taj prostor redovno predstavlja stare i retke knjige, kao i zavičajnu izdavačku delatnost.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS