Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Zaposleni u Pantransportu tražili beneficirani radni staž i poštovanje ugovora; umesto toga, suočavaju se s 'sugestijama', pritiscima i otkazima - | K-013 Portal

PANČEVO: Zaposleni u Pantransportu tražili beneficirani radni staž i poštovanje ugovora; umesto toga, suočavaju se s 'sugestijama', pritiscima i otkazima

pantransport, sindikat sloga, pancevo

Nebojša Ristić, bivši zaposleni u Pantransportu i nekadašnji predsednik sindikata „Sloga“ u ovom preduzeću, kaže za Danas da su jedini zahtevi radnika bili beneficirani radni staž i poštovanje ugovora o radu, koji je firma sama kreirala

„Kada je reč o odnosu kompanije prema zaposlenima, sve je bilo u redu do tekuće godine, iako su u prethodne dve radnici zahtevali povećanje plate. Na proleće tekuće godine sastavio sam dopis koji se tiče beneficiranog radnog staža, koji po zakonu sleduje vozačima. Ipak, s obzirom na to da dopis nije urodio plodom, a direktor kazao da radnici nisu složni i dolaze svakodnevno sa različitim zahtevima, formirali smo sindikat uz 42 potpisa. Uvideo sam da samostalno ne mogu ostvariti svoja prava, pa sam se odlučio na taj korak“, kaže Ristić.

Nakon toga, kako tvrdi, prvo su usledile sugestije da se sindikat ne osniva, da za tim nema potrebe, i da će firma i bez toga izaći u susret radnicima, a potom i upozorenje da ovaj potez ne sprovodi, kako ne bi „pogoršao svoje stanje“.

„U prevodu – da ne bih bio otpušten. Dobili smo i obaveštenje da se ne može odbiti od plate za sindikat koji „ne postoji“. Potom su usledile i kazne, prvo od 5.000 dinara, jer sam, navodno, razgovarao telefonom. Nakon dva dana i upozorenje pred otkaz, zbog, kako su naveli, nepoštovanja ugovora o nevraćanju depozita kada sam produžavao ugovor, iako sam u kontinuitetu radio. Potom sam otvorio bolovanje, tokom kog mi je stiglo rešenje o prestanku radnog odnosa. Za to vreme, napravljena je komisija za reprezentativnost sindikata, sačinjena od radnika koje je direktor odabrao. Zaključci sastanka bili su da sindikat nije reprezentativan, da sam samo ja član sindikata, pa su usledili pritisci na radnike. Šefovi su dobili zadatke da do kraja meseca (novembra) iščlane ljude, što je išlo do mere da se ide na kućne adrese i iznose pretnje“, priča Ristić.

On naglašava da je zbog takvog položaja zaposlenih i sam spremio ispisnice iz sindikata, te da su svi, koji su hteli da odu, bili iščlanjeni u roku od dva do tri dana.

„Kasnije je došlo do kažnjavanja za nepoštovanje ugovora, za nevraćanje novca prilikom produžavanja ugovora, pa i potpisivanje rešenja pred otkaz“, ističe sagovornik Danasa, dodajući da je atmosfera u preduzeću i sada „zategnuta“, ali i da kolege brinu za njegovu situaciju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS