Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Za požare u zimskom periodu odgovoran ljudski faktor - | K-013 Portal

PANČEVO: Za požare u zimskom periodu odgovoran ljudski faktor

pozar, zimski period, pancevo

Zbog neočišćenih dimnjaka, raznih grejnih tela koja opterećuju eletroinstalacije, pa i novogodišnje rasvete sumnjivog kvaliteta, u zimskom periodu povećana je opasnost od požara u stambenim objektima. Kada do njega dođe, građanima ne preti opasnost samo od otvorenog plamena, već i od dima. Pojačan oprez je neophodan jer je i dalje najčešći krivac ljudski faktor.

Na području Južnog Banata ove godine bilo je manje intervencija vatrogasaca u odnosu na prethodne, a uzrok je manje požara na otvorenom.

Na području Južnog Banata od početka godine bilo je 1.159 intervencija vatrogasaca zbog požara, od toga polovina u Pančevu, kažu u Vatrogasno spasilačkom bataljonu, koji pokriva ovaj okrug. Oko 260 intervencija bilo je na stambenim objektima.

„Mi sada u zimskom periodu imamo nešto povećan broj intervencija na stambenim objektima a uzroci su upala čađi i gara u dimnjacima kao i pregrevanje i kratki spojevi na elektro instalacijama koje su preoterećene zato što su na njih priključeni brojni električni potrošači“, navodi Boro Majkić, komandant Vatrogasno spasilačkog bataljona u Pančevu.

Zbog toga je neophodno očistiti dimnjake pre početka zimske sezone, proveriti kvalitet električnih instalacija i ne ostavljati zapaljive stvari blizu grejnih tela.

Ukoliko građani uoče manji požar, imaju zakonsku obavezu da pokušaju gašenje kada je to za njih bezbedno, ali u većini slučajeva najbolje je odmah pozvati vatrogasce spasioce na 193 i dati što preciznije podatke o tome gde i šta gori i da li su ugroženi ljudski životi.

„Kada uočimo požar, pozovemo vatrogasce, ne možemo sami ugasiti najbolje je da prilikom napuštanja prostorije u kojoj je došlo do požara zatvorimo vrata za sobom jer to će biti prepreka koja će požar usporiti i ako se nalazimo u kući da obavestimo ukućane ili ako je u zgradi da alarmiramo o događaju sve naše komšije“, savetuje Majkić.

U većini slučajeva za komšije je bolje da ostanu u stanu nego da prolaze kroz zadimljen hodnik jer će se požar teško proširiti iz jedne stambene jedinice u drugu.Da bi sprečili ulazak u dima potrebno je staviti mokre peškire ili ćebad oko vrata i prozora, kažu vatrogasci.

U zimskim mesecima preporuka je i da novogodišnju rasvetu ne ostavljamo bez nadzora tokom noći ili kada nismo kod kuće jer može biti sumnjivog kvaliteta i izazvati požar.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS