Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: U oktobru izvršeno 175 krivičnih dela - | K-013 Portal

PANČEVO: U oktobru izvršeno 175 krivičnih dela

pancevo, podrucna policijska uprava, izvestaj, stanje bezbednosti

Na teritoriji PU Pančevo u mesecu oktobru 2023. godine izvršeno je ukupno 175. krivičnih dela dok je u istom mesecu prethodne godine izvršeno 208., što predstavlja smanjenje za 16%, saopšteno je iz Područne policijske uprave u Pančevu.

Krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminala izvršeno je ukupno 159., što je za 30. krivičnih dela manje u odnosu na isti mesec prošle godine. Takođe, u mesecu oktobru 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, smanjen je broj izvršenih imovinskih krivičnih dela, krivičnih dela protiv javnog reda i mira i krivičnih dela protiv sloboda i prava čoveka i građana.

Policijski službenici PU Pančevo, Odeljenja kriminalističke policije postupili su po naredbi Osnovnog suda u Vršcu, izvršili pretres stana i drugih prostorija kod tridesetdvogodišnjeg i tridesetsedmogodišnjeg muškarca sa teritorije Vršca i pronašli predmete krivičnih dela teške krađe otuđenih sa više gradilišta na teritoriji grada Pančeva.

Zahvaljujući brzoj i efikasnoj reakciji policijskih službenika PU Pančevo, Odeljenja kriminalističke policije dana 25.10.2023. godine uhapšeni su S.N. i V.N. koji su na prostoru „Zelene pijace“ u Pančevu na drzak način od građanke otuđili novac u iznosu od oko 26.000 evra i lične predmete. Osumnjičenima je određeno zadržavanje u trajanju od 48 časova dok su pronađeni predmeti vraćeni vlasnici.

Policijski službenici PU Pančevo, Odeljenja kriminalističke policije su u saradnji sa tržišnom inspekcijom izvršili pretresanje stana i drugih prostorija na adresi u Pančevu gde je zatečena nelegalna proizvodnja tekstilnih proizvoda, nelegalna šivara i magacin za skladištenje robe. Ukupna tržišna vrednost oduzete robe iznosi oko 2.615.000 dinara a protiv osumnjčenih lica podneta je krivična prijava za krivično delo Nedozvoljena proizvodnja i nedozvoljena trgovina i određeno je zadržavanje u trajanju od 48 časova.

Policijski službenici PU Pančevo, Odeljenja kriminalističke policije su na osnovu naredbe Osnovnog suda u Pančevu izvršili pretresanje stana i drugih prostorija kod lica N.Đ. i tom prilikom u stanu pronašli oko 72 grama opojne droge marihuane upakovane u 113 kesica kao i digitalnu vagicu za precizno merenje. Navedena opojna droga namenjena je daljem tržištu i prodaji. Protiv osumnjičenog N.Đ podneta je kriviča prijava za krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nakon saslušanja osumnjičenog u Višem javnom tužilaštvu, koji je po nalogu ovog tužilaštva i zadržan u trajanju od 48 časova, Viši sud u Pančevu je po predlogu tužilaštva odredio pritvor u trajanju od 30 dana zbog postojanja sumnje da će ometati postupak i uticati na svedoke.

Stanje javnog reda i mira u oktobru mesecu 2023. godine ocenjuje se kao zadovoljavajuće jer je došlo do blagog smanjenja broja prekršaja u odnosu na isti mesec prošle godine. U mesecu oktobru evidentirano je 45 prekršaja, što je za 1 prekršaj manje u odnosu na prošlu godinu kada je evidentirano 46 prekršaja, a što ujedno predstavlja smanjenje za 2,17%.

Na javnim okupljanjima i sportskim manifestacijama nije dolazilo do narušavanja javnog reda i mira niti do vršenja krivičnih dela.

Preventivno–represivni rad policijskih službenika je na zavidnom nivou posmatrano iz ugla otkrivenih prekršaja iz člana 48. stava 1. tačke 4. „hladno oružje“ Zakona o oružju i municiji. Zapravo u toku meseca oktobra 2023. godine otkriveno je ukupno 55 prekršaja iz oblasti Zakona o oružju i municiji što je u odnosu na isti mesec prošle godine više za 41 prekršaj, kada je bilo evidentirano 14 prekršaja. Ovi podaci ukazuju na činjenicu da su policijski službenici pojačanom kontrolom lica na terenu u 55 navrata pronašli predmete prekršaja „hladno oružje-noževe, palice i dr.“ i na taj način sprečili eventualno izvršenje težih prekršaja i krivičnih dela sa elementima nasilja.

Pripadnici Policijske uprave Pančevo u saradnji sa Ministarstvom prosvete nastavljaju sprovođenje radionica u osnovnim školama po projektu „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ za učenike 1.,3., 5. i 7. razreda. Ukupan broj škola u mesecu oktobru u kojima su održane radionice je 54, broj odeljenja u kojima je održana radionica je 298, i broj prisutnih učenika je 3914.

Tokom oktobra meseca u 92. škole na području PU Pančevo na bezbednosnoj zaštiti učenika, zaposlenih u školama i škola svakog dana angažovano je 104 policijska službenika.

STANJE BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA:

U mesecu oktobru 2023. godine na području PU Pančevo dogodilo se ukupno 77 saobraćajnih nezgoda. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda 40 nezgoda je sa nastradalim licima, u kojima je bilo dvoje poginulih lica, 8 lica zadobilo je teške telesne povrede i 42 lica je zadobilo lake telesne povrede.

U oktobru mesecu 2023. godine dogodilo se 40 saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima što je za 19 % manje u odnosu na broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima u 2022. godini kada se dogodilo ukupno 49 saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima.

Broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima je isti kao u 2022. godini (dve), u navedenim saobraćajnim nezgodama poginula su dva lica.

Broj teže povređenih lica u oktobru mesecu 2023. godine je manji za 33%, u odnosu na 2022. godinu (8/12). Broj lako povređenih lica u oktobru mesecu 2023. godine je manji u odnosu na 2022. godinu za 30 % (42/60).

Opšta je ocena da je u oktobaru mesecu 2023. godine povoljnije stanje bezbednosti u saobraćaju na području PU Pančevo, u odnosu na 2022. godinu.

U kontroli i regulisanju saobraćaja u oktobru mesecu 2023. godine otkriveno je:

– 20 prekršaja vozača koji su upravljali pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što je za 100% više u odnosu na 2022 godinu, kada je otkriveno 10 prekršaja.

– 957 prekršaja ne korišćenja sigurnosnog pojasa na način koji je predvideo proizvođač vozila, što je u odnosu na 2022. godinu više za 62%, kada je otkriven 591 prekršaj ne korišćenja sigurnosnog pojasa na način koji je predvideo proizvođač vozila.

– 282 prekršaja nepropisnog korišćenja telefona, što je u odnosu na 2022. godinu više za 200%, kada je otkriven 81 prekršaj nepropisnog korišćenja telefona.

– 158 prekršaj nepropisnog zaustvaljanja i parkiranja vozila, što je u odnosu na 2022. godinu više za 33%, kada je otkriveno 119 prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila.

Policijski službenici Odeljenja saobraćajne policije, operativnim radom na terenu 14.10.2023. godine, rasvetlili su NN saobraćajnu nezgodu sa povređenim licem, koja se dogodila dana 15.07.2023. godine, oko 21,25 časova, u Vladimirovcu, u kojoj je NN vozač upravljajući NN vozilom udario pešaka koji je zadobio teške telesne povrede opasne po život. Po nalogu OJT vozaču je određeno zadržavanje.

U oktobru mesecu, u saobraćajnim nezgodama na području Policijske uprave u Pančevu, nastradalo je ukupno 11 pešaka, poginulo je dva pešaka, a povređeno 9.

"S tim u vezi, apelujemo na pešake da odgovornim ponašanjem i poštovanjem propisa doprinesu unapređenju svoje bezbednosti u saobraćaju. Istovremeno apelujemo na vozače da obrate posebnu pažnju na pešake, naročito u uslovima smanjene vidljivosti (noću) i da prilagode brzinu kretanja vozila kako bi mogli da blagovremeno zaustave vozilo i propuste pešake koji nameravaju da pređu kolovoz. U narednom periodu vršiće se pojačana kontrola poštovanja propisa od strane pešaka i otkrivanje prekršaja vozača prema pešacima, takođe u zonama pešačkih prelaza vršiće se kontrola poštovanja brzine kretanja u zonama pešačkih prelaza", dodaju iz PPU Pančevo. 

IREGULARNE MIGRACIJE:

Na teritoriji PU Pančevo priliv i tranzitiranje migranta je smanjen. Oktobra meseca 2022. godine otkrivenih iregularnih migranata bilo je 29 dok je oktobra meseca 2023. godine iregularni migrant otkriven samo u jednom slučaju. Posmatrajući za prvih deset meseci 2022. godine broj otkrivenih iregularnih migranata na području PU Pančevo bilo je 443 dok je za prvih deset meseci 2023. godine bilo otkriveno 32 iregularna migranta. Nije izvršen ni jedan oružani napad u kojima su učestvovali migranti, niti je bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu u kojima su učestvovali migranti.

UPRAVNI POSLOVI:

Na teritoriji PU Pančevo tokom oktobra meseca 2023. godine izdato je ukupno 8.280 biometrijskih dokumenata, što je za za oko 5% više u odnosu na isti mesec prošle godine. Tokom oktobra meseca oduzeto je oko 20% više oružja u odnosu na isti mesec prošle godine i podneto je 7 prekršajnih prijava protiv vlasnika oružja, u skladu sa odredbama Zakona o oružju i municiji, dok u oktobru mesecu 2022. godine nije bilo podnetih prekršajnih prijava.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS