Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Tužiteljka Savović na tribini „ProGlas“ - Žrtve se neće pobuniti dok ne budu svesne da njihova borba ima smisla - | K-013 Portal

PANČEVO: Tužiteljka Savović na tribini „ProGlas“ - Žrtve se neće pobuniti dok ne budu svesne da njihova borba ima smisla

proglas, tribina, pancevo

Tužiteljka Višeg javnog tužulaštva Bojana Savović ocenila je večeras na tribini inicijative „ProGlas“ da se žrtve trauma nikada neće pobuniti dok ne budu svesne da njihova borba ima smisla i da imaju šanse da u njoj uspeju.

Ona je u Pančevu ocenila da je „tamničarima“ žrtava najvažnije da ih ubede da ta borba nema smisla.

„Prvo im kažu – nemojte da bežite, naša je policija, naše je sudstvo, svuda ste opkoljeni… I tu je već 90 odsto toga urađeno tako da žrtva ni ne pokuša da pobegne. To se može preslikati na naše društvo, jer kada neko pokuša da obesmisli vašu borbu, to je prvi korak u pokušaju da vas natera da se ni ne borite“, rekla je Savović.

Pesnik i književni kritičar Gojko Božović ocenio je da nijedan čovek ne može imati „monopol na rešavanje krize“ pred kojom se srpsko društvo nalazi, već da je za njeno prevazilaženje potrebno uključivanje najširih društvenih slojeva.

„Mi smo duboko svesni da nemamo odgovore na sva pitanja. Možda ne znamo ni sva pitanja koja su neophodna, ali znamo i najdublje verujemo da se ova zemlja ne sme pretvoriti u monolog jednog čoveka“, kazao je Božović.

Pozorišni kritičar Ivan Medenica ocenio je da su mnogi intelektualci u Srbiji sebe doveli u situaciju „autocenzure“.

„Ona je rezultat društvene klime. Niko sebe ne cenzuriše sam od sebe, već zato što oseća strah da će izgubiti poziciju ili egzistenciju. Osnovna stvar je osmeliti se, imati hrabrosti da se učine neki građanski gestovi, a jedan od tih gestova je izlazak na glasanje“, naveo Medenica.

Inicijativu je za nedelju dana potpisalo više od 100.000 ljudi. „ProGlas“ će sa tribinama širom Srbije nastaviti u petak, 17. novembra u Gornjem Milanovcu, a potom 20. novembra u Novom Sadu.

Uživo iz Pančeva: tribina inicijatora ProGlasa

Uživo iz Pančeva: tribina inicijatora ProGlasa Govore: - Bojana Savović, javna tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu - Milena Božović, javna tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu - Gojko Božović, pesnik, književni kritičar, esejista i izdavač - Ivan Medenica, pozorišni kritičar, teatrolog i univerzitetski profesor Moderator tribine: - Nenad Živković, novinar

Posted by Gradjanske Inicijative on Wednesday, November 15, 2023

 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS