Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Robijaši prinuđeni da glasaju za SNS - | K-013 Portal

PANČEVO: Robijaši prinuđeni da glasaju za SNS

branislav halasev, glasanje za sns, pancevo, kupovina glasova, izbori 2023

Bivši pomoćnik načelnika zatvora u Pančevu od marta prošle godine se bori da spere ljagu sa svog imena.

Nekoliko dana pred prošlogodišnje izbore bio je uhapšen uz optužbu da je zloupotrebio službeni položaj nudeći jednom zatvoreniku privilegije u zamenu za novac. U pritvoru je bio mesec dana, suspenzija je i dalje na snazi.

Branislav Halasev tvrdi da je nevin i da se optužbe temelje na izjavama osuđenika kojima su potom skraćivane kazne.

U razgovoru za broj "Vremena" koji će na kioscima biti u četvrtak, Halasev kaže da su njegove nevolje počele kada se politički angažovao u Stranci slobode i pravde.

"Između ostalog, moji sukobi sa upravom KPZ Pančevo započeli su i zbog toga što sam se na svoj način protivio da u KPZ-u skupljaju kapilarne glasove za SNS – kako od zaposlenih, tako i od lica lišenih slobode", tvrdi Halasev.

Kaže da je "opšte poznato" da zaposleni u zatvorima sakupljaju sigurne glasove i među osuđenicima.

"Neposredno pred izbore govore osuđenicima da će im predsednik Vučić pomoći davanjem abolicije, podsećaju da im je dao po sto evra, pa dao im ovo, pa ono, imaju dobre uslove u kojima izdržavaju kazne itd… Uglavnom, svi moraju da glasaju za Vučića", tvrdi Halasev.

Predsednik Aleksandar Vučić se više puta hvalio uspehom lista koje predvodi na glasanju u zatvorima. Onde je dobijao i više od 70 ili 80 odsto glasova, a izlaznost je u zatvorima preko 80 odsto.

Pretnja premeštajem u lošiji zatvor?

Prošle sedmice je portal Nova preneo reči neimenovanog osuđenika iz zatvora u Pančevu, koji kaže da uprava zatvora angažuje "viđenije zatvorenike" koji vrše pritisak na ostale.

"Isto je bilo i za prošle izbore. Treba da znate da je zatvor u Pančevu nov i da je smeštaj dobar. Ali, ko ne glasa kako treba, taj dobija premeštaj u neki drugi zatvor gde su uslovi mnogo gori", tvrdi taj zatvorenik.

Branislav Halasev dodaje da uprava ima i druge metode pritiska – može zatvoreniku da uskrati posete, prijem paketa ili da ga prebaci u lošiju ćeliju.

Kaže da broj glasova iz zatvora nije za bacanje. "Sveukupno, trenutno ima oko jedanaest hiljada lica lišenih slobode u svim zavodima. Dodajte svakom od njih barem jednog člana porodice – jer i njih teraju da glasaju za Vučića i njegov režim – i dobili ste minimum 22.000 sigurnih glasova."

Ceo intervju sa Branislavom Halasevim pročitajte u štampanom izdanju "Vremena" koje će na kioscima biti u četvrtak (14. decembar).



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS