Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Promocija knjige Ivane B. Spasović „Julijin balkon s pogledom na slobodu“ 8. februara u Gradskoj biblioteci - | K-013 Portal

PANČEVO: Promocija knjige Ivane B. Spasović „Julijin balkon s pogledom na slobodu“ 8. februara u Gradskoj biblioteci

promocija knjige, ivana b spasojevic, gradska biblioteka, pancevo

Promocija knjige Ivane B. Spasović „Julijin balkon s pogledom na slobodu“ održaće se u četvrtak, 8. februara, u 19 sati u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo.

O knjizi će govoriti:

Aleksandra Mihailović, književnica i profesorka književnosti,

Nikola Nešković, novinar (osnivač kviza Slagalica i dr. kultnih emisija),

Milan Trpković, izdavač, („Ključ izdavaštvo“),

istoričarka prof. dr Ivana B. Spasović, autorka knjige.

Knjigu Julijin balkon s pogledom na slobodu čini nekoliko istoriografskih radova o stvarnim, izuzetnim, a nepoznatim Srpkinjama koje su rođene u XIX veku: dr Milica Bogdanović, Anka Dimitrijević, dr Marija Vučetić Prita, Isidora Sekulić, dr

Julija Hlapec Đorđević i sedam poslanica na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 1918. godine.

Tok priča u knjizi prati, ili otkriva, uspon XIX veka, u kome su ove neobične žene, rođene na teritoriji Austrougarskog carstva, ostvarujući sebe – pomerale granice i krčile put. Težnja celokupnog dela je da junakinje priča postavi na zasluženi pijadestal istorije i otrgne ih od zaborava.

Njihove biografije donose i pogled na različite ideje (političke, verske, nacionalne, demokratske, ekonomske, feminističke, socijalne, kulturne), od onih koje se samo naslućuju, do jasnih i glasnih stavova.

Ova knjiga je namenjena široj čitalačkoj javnosti, i ne predstavlja uskostručno delo, premda su ovi radovi nastali od arhivskih izvora, predstavljeni na naučnim skupovima i objavljeni u zbornicima ili časopisima. Autorka piše dopadljivim stilom koji je protkan intelektualnim zapažanjima i zasnovan na istorijskim podacima, dok je istovremeno utkan i sentiment jednog knjiženog dela. Zato su tekstovi ustrojeni tako da istovremeno budu laki za čitanje i da doprinose afirmaciji novih saznanja kod čitalaca.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS