Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Projekat energetske sanacije stambenih zgrada - | K-013 Portal

PANČEVO: Projekat energetske sanacije stambenih zgrada

energetska sanacija stambenih zgrada, pancevo

Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo je, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), „Javni ESCO projekat“, čiji je cilj unapređenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama priključenim na sisteme daljinskog grejanja i prelazak na naplatu prema potrošnji toplotne energije.

Program predviđa da se bespovratnim sredstvima stambenim zajednicama pokrivaju troškovi pripreme elaborata energetske efikasnosti i odgovarajućih studija, kao i 50 odsto vrednosti investicija, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Preostalih 50 odsto vrednosti investicija građani bi otplaćivali sami, kroz račun za grejanje. Prilikom otplate investicija, vodiće se računa da ukupan iznos godišnjeg izdatka za grejanje i otplate investicija u zbiru ne prelazi ili bude minimalno iznad vrednosti računa koji su stanari plaćali godišnje po paušalnom sistemu pre energetske sanacije.

Kako se navodi, u toku je priprema javnih poziva za prijavu zainteresovanih stambenih zajednica u 16 gradova i opština. Javni pozivi do sada su raspisani u sedam lokalnih samouprava i to u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pirotu, Užicu, Vranju i Trsteniku. Očekuje se da uskoro javni pozivi budu raspisani i u Čačku, Jagodini, Kraljevu, Negotinu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu, Valjevu i Zrenjaninu.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a njegova vrednost iznosi 64,5 miliona evra, od kojih je 50 miliona evra zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija.

Prema procenama u okviru projekta se energetski sanira više od 500 stambenih zgrada, površine oko milion kvadratnih metara.

Sprovođenje mera energetske efikasnosti omogućiće uštede energije od više od 35 odsto, odnosno 81.000 MWh godišnje, kao i smanjenje emisija ugljen-dioksida od 20.000 tona CO2 godišnje.

Pored smanjenja troškova za grejanje, ključni cilj projekta je da se omogući prelazak na naplatu po utrošku svih potrošača koji trenutno plaćaju uslugu grejanja paušalno.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS