Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Program “Veštine za adolescenciju” u školi „Branko Radičević“ - | K-013 Portal

PANČEVO: Program “Veštine za adolescenciju” u školi „Branko Radičević“

pancevo, vestine za adolescenciju, os branko radicevic

Osnovna škola “Branko Radičević” u Pančevu jedna je od škola u kojima će biti realizovan program namenjen razvoju ličnosti mladih “Veštine za adolescenciju”. Program realizuje Ministarstvo prosvete u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal, a uz podršku Međunarodne fondacije Lajons klubova.

Program veštine za adolescenciju usmeren je na učenike 6. i 7. razreda, cilj je prevencija rizičnih ponašanja, razvoj komunikacije i jačanje samopouzdanja mladih. Za zaposlene u školama na teritoriji južnog Banata u kojima će se sprovoditi program organizovana je obuka i to je prvi korak.

- Na teritoriji južnog Banata program će se sprovoditi u 10 škola iz Pančeva, Kovačice, Kovina. U pilot program biće uključeno po jedno odeljenje kao eksperimentalno i drugo kao kontrolna grupa. Zamišljeno je kao serija edukatvnih i psiholoških radionica. Centralna tema nije jedna oblast jer je ovaj program preventivni i bavi se pravilnim donošenjem odluka i odupiranju pitiska vršnjaka po pitanju zloupotreba psiho-aktivnih suspstanci duvan, alkohol, marihuana i drugih rizičnih oblika ponašanja. To nije jedino već se kroz niz tema suptilno adolescenti uvode u razmišljanje o sebi, svojim osećanjima, načinima na koji reaguju u skladu sa svojim osećanjima,na koji način smo u interakciji sa drugima, objašnjava Ivana Raičković, psiholog u OŠ Branko Radičević, spoljni saradnik ministarstva prosvete.

Program je realizovan u mnogim zemljama širom sveta i pokazao je da doprinosi većem samopouzdanju dece.

- Na primer u Skandinavskim zemljama ovaj projekat se sprovodi u svim školama, sportskim klubovima, udruženjima, kod nas je to intencija u budućnosti. Projekat je pokazao da su se deca međusobno upoznala pre svega sami sebe, jedni druge i na jedan pozitivan i konstruktivan način su počeli da osmišljavaju svoje slobodno vreme, kaže Ivana Raičković.

Program “Veštine za adolescenciju” sprovodiće se do kraja naredne školske godine u 180 škola u Srbiji iz 17 školskih uprava.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS