Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Predstavljanje nove knjige „Maša i medvedi“ Vesne Kapor 21. decembra u Gradskoj biblioteci - | K-013 Portal

PANČEVO: Predstavljanje nove knjige „Maša i medvedi“ Vesne Kapor 21. decembra u Gradskoj biblioteci

masa i medvedi, vesna kapor, gradska biblioteka pancevo

Predstavljanje nove knjige „Maša i medvedi“ Vesne Kapor održaće se u četvrtak, 21. decembra, u 19.30 sati u Čitaonici Gradske biblioteke Pančevo.

Gosti:

Vesna Kapor, autorka

Marinko Lolić, naučni saradnik Instituta društvenih nauka

Nagrađivana srpska spisateljica Vesna Kapor objavila je novi roman „Maša i medvedi“ u izdanju kuće „Vukotić Media“.

Junaci ovog romana su neobjavljena knjiga, junakinja iz te knjige i spisateljica iste. Ta narativna ravan zapravo je samo scena preko koje se oslikava naš svet kao košnica i kao apokalipsa. To je priča o tome kako se ukidaju moralnost i saosećanje, a slavi egomanija i konzumerizam; o tome kako uprkos ideji da – svako može sve – zapravo postoje nevidljive poluge moći i čovek za čas, bez obzira šta i koliko vredi – postaje nevidljiv.

Glavna junakinja Rista Srdić je konzervativni pobunjenik u svetu globalnih previranja, ali i u svetu tradicije. U romanu se prepliće više likova, odvijaju se polemički razgovori među njima, pretresaju se nove i stare ideologije, smenjuju vremenske perspektive i prepliću motivi iz istorije i sadašnjosti.

Sve u Ristinom svetu megalopolisa vrvi od događaja, sve je kao na traci, u haosu i višeglasju, ipak, Rista čezne za drugačijim životom i svetom u prirodi, za časovima tišine i melanholije. Humor i ironija, komične zabune, bezbroj peripetija, takođe, deo su pripovednog toka u kome neutralni pripovedač piše o Risti, a Rista strastveno o Maši.

Ovo je priča o igri moći i snazi i istrajnosti pojedinca. O vremenu i ljudima koji dokidaju, po ko zna koji put Boga, zauzimaju njegovo mesto, ali ipak – izvan njihovog domašaja stvari se odvijaju drugačije.

„Autorka poznatog romana ‘Nebo, tako duboko’, Vesna Kapor, u svojoj najnovijoj knjizi zahvata isto tako duboko, i nadasve hrabro kritički preispituje ključne teme tranzicione književne produkcije i naše savremenosti. Iako život njene dve junakinje, jedne realne Riste, druge izmaštane Maše, izgleda zbog autorkinog lirskim tonom i humorom osenčenog načina pripovedanja veoma zabavan, to se čini samo na prvi pogled, jer epoha koju one reprezentuju, duboko je prožeta kafkijanskom atmosferom i obeležena koruptnim književnim institucijama kao logističkim uslovima produkcije i recepcije književnosti s neizbežnim tranzicionim apsurdima, kako u ličnim životima njenih književnih junakinja, tako i u samoj književnoj produkciji“, rekao je o novom romanu Vesne Kapor sociolog Marinko Lolić“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS