Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Pešaci postaju atletičari na pešačkim prelazima zbog neusklađenih semafora - | K-013 Portal

PANČEVO: Pešaci postaju atletičari na pešačkim prelazima zbog neusklađenih semafora

pesacki prelaz, pancevo, neuskladjeni semafori

Semafori na jednoj od centralnih gradskih ulica izazivaju ozbiljne probleme i neusklađenost u trajanju prelaska ulice, čime se narušava bezbednost pešaka i stvara neprihvatljiva situacija. Na primeru raskrsnice u ulici Svetog Save i ulice Vojvode Radomira Putnika, jasno je da postoji dramatična razlika u vremenu koje pešaci imaju na raspolaganju za prelazak, iako su obe raskrsnice od vitalnog značaja za gradski prevoz.

Dok se pešaci na raskrsnici u ulici Svetog Save suočavaju sa neljudskim vremenom od samo 17 sekundi za prelaz 6 traka i pešačkog ostrva, pešaci na prelazu u ulici Vojvode Radomira Putnika ka Svetog Save imaju 32 sekunde za prelazak 4 trake. S druge strane, pešaci koji žele da pređu od autobuske stanice u ulicu Cara Dušana imaju 21 sekundu za 4 trake, a oni prelaze istu raskrsnicu ali na početku Cara Dušana, za 6 traka i pešačko ostrvo imaju 28 sekundi. Na prvom semaforu u ulici Cara Dušana je pak nemoguće "uhvatiti" dva zelena svetla, osim ako ste odličan sprimter ili krenete pre nego što se za automobile upali crveno svetlo. A o disciplini skok udalj zbog bara i / ili jezera usled obilnih padavina i da ne govorimo. 

IMG 2307

Ovakav nedostatak koordinacije između semafora predstavlja ne samo poteškoću za pešake, već i ozbiljan bezbednosni rizik. Kratko vreme za prelazak ulice na raskrsnici u ulici Svetog Save ne ostavlja dovoljno vremena ni za prosečnog pešaka, a kamoli za one koji bi trebalo da budu u dobroj fizičkoj kondiciji. Ovakva situacija ne samo da izlaže pešake opasnosti od saobraćajnih nezgoda već i otežava kretanje i pristup javnom prevozu, što bi trebalo da bude prioritet u urbanom planiranju.

IMG 2310

Očigledna nejednakost u vremenu za prelazak ulice na različitim raskrsnicama naglašava nedostatak pažnje i brige gradskih vlasti, a pre svega JP "Urbanizam" o bezbednosti pešaka u gradu. Stoga je neophodno da se hitno preduzmu koraci kako bi se uskladili semafori i omogućilo pešacima adekvatno vreme za prelazak ulica, bez obzira na lokaciju u gradu ili broj traka na raskrsnici.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS