Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Otvaranje izložbe „Akvizicije Narodnog muzeja Pančevo 1984 – 2023“ u utorak - | K-013 Portal

PANČEVO: Otvaranje izložbe „Akvizicije Narodnog muzeja Pančevo 1984 – 2023“ u utorak

narodni muzej pancevo, izlozba

Narodni muzej Pančevo u okviru obeležavanja 100 godina od svog osnivanja poklanja Pančevcima i svim posetiocima veliku izložbu „Akvizicije Narodnog muzeja Pančevo 1984 – 2023“.

Akvizicije, odnosno novonabavljeni predmeti kojima se obogaćuju muzejske zbirke, jedna je od najznačajnijih aktivnosti svakog muzeja. Ulaskom novih predmeta i umetničkih dela u muzejske zbirke, oni se restauriraju, dokumentuju, proučavaju i trajno čuvaju kao deo slagalice veoma bogatog kulturnog nasleđa Pančeva i celog južnog Banata.

Novi predmeti stižu do muzejskih depoa, tako i na izložbu poput ove na različite načine, terenskim istraživanjima kustosa, otkupom, razmenom, često i poklonom. Tradicija organizovanja izložbi novih akvizicija postojala je u Narodnom muzeju Pančevo tokom 70-ih i 80-ih godina HH veka, a na žalost prekinuta je daleke 1983. godine. U ovoj godini velikog jubileja Muzeja i obeležavanja 100 godina postojanja naše ustanove, koja je pored Gradske biblioteke najstarija ustanova kulture u Pančevu, nastavljamo ovu lepu tradiciju.

Novom izložbom i katalogom Akvizicija, pokušali smo da napravimo izbor najzanimljivijih i najznačajnijih arheoloških otkrića, istorijskih dokumenata, oružja, komada nameštaja, narodnih nošnji i naravno umetničkih dela, koji su pristigli u Muzej tokom proteklih 40 godina.

Izlozba će biti otvorena u utorak, 12. decembra u 19 časova sa kustosima Narodnog muzeja Pančevo.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS