Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Odlična sezona Veslačkog kluba Tamiš - uspeh očekivan, ciljevi porasli - | K-013 Portal

PANČEVO: Odlična sezona Veslačkog kluba Tamiš - uspeh očekivan, ciljevi porasli

pancevo, veslacki klub tamis

Ima razloga za zadovoljstvo Veslački klub Tamiš zbog sezone koja je iza njega jer su svi zacrtani ciljevi ispunjeni.

Od jednog seniorskog debija za reprezentaciju Srbije, juniorskog na svetskim prvenstvima, prvog odlaska u Sjedinjene Američke Države u ženskoj konkurenciji i napretka mlađih kategorija, Pančevci su zablistali u 2023. godini.

– Ova sezona je bila uspešnija od prethodnih. Neću da kažem da nismo to očekivali. Sve što smo isplanirali, to smo i odradili – rekao je za „Dnevnik” trener Tamiša Ognjen Matijević.

Prvi uspeh na međunarodnoj sceni ostvaren je u Parizu na 43. masovnoj regati, na kojoj je učestvovalo više od dve hiljade posada.

– Naši juniori su osvojili dva zlata. Marko Jančikin je sa Milošem Lavircem iz zrenjaninskog Begeja bio najbolji u dubl skulu. Njih dvojica su sa još naša dva člana, Petrom Perićem i Lazarom Kovačevićem u četvercu skul, takođe pobedili – osvrnuo se Matijević na smotru u Francuskoj.

Usledili su i reprezentativni nastupi Pančevaca

– Miloš Boškov je debitovao u dresu sa državnim grbom i na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore u Plovdivu bio je šesti u četvercu skul. Prvi put smo imali juniora na šampionatu sveta, Marko Jančikin je sa Lavircem zauzeo 21. poziciju. Bio je i na Balkanijadi četvrti u četvercu skul, a stipendista je i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Pionir Kosta Vujkov bio je na kampu u Nemačkoj sa još 15 vršnjaka iz Srbije – opisao je uspehe Matijević.

Posle ovih debitantskih nastupa iskristalisali su se i ciljevi za 2024.

– Miloš i Marko će svako u svojoj kategoriji probati da obezbede A finale evropskog i svetskog prvenstva i da jure medalju, dok će Petar Perić pokušati da uđe u reprezentaciju i takođe ode na šampionate Evrope i planete. Cilj nam je i Balkanijada i dobar rezultat na državnom – dodao je Matijević.

Ove sezone je Tamiš bio zapažen na Prvenstvu Srbije osvojivši šest medalja, a bio je četvrti u ukupnom plasmanu iza beogradskih timova Partizana, Crvene zvezde i Grafičara.

– Prvaci su postali juniori Petar Perić i Marko Jančikin u dubl skulu, a vicešampioni su Miloš Boškov u skifu za lake seniore, Nikolina Gerstner u kadetskom skifu i Perić i Boškov u dubl skulu za lake seniore. Bronze su uzeli pioniri Lazar Stojadinović i Kosta Vujkov u dubl skulu i četverac u sastavu Perić, Jančikin, Lazar Kovačević i Vojin Milosavljević – naveo je Ognjen Matijević.

Sa njim uspešno u klubu rade i treneri Ignjat Radovanović, zadužen za žensku ekipu i Bojan Simić za školicu veslanja, dok sa rekreativcima radi Miloš Boškov. Imaju Pančevci i uspešnog veterana, pravi primer mlađima, Boška Bjelajca, koji je ove godine postao dvostruki šampion Starog kontinenta, a prošle je pored evropske titule, uzeo i svetsku.

Žensko veslanje ravnopravno s muškim

Tamiš je počeo sa promocijom veslanja u školama i imao je dobar odziv devojčica.

– Jedan od ciljeva nam je da probamo da razvijemo žensko veslanje, da bude ravnopravno s muškim. Prošle godine smo imali sedam, osam devojaka u klubu, sada ih je 18. Lepo smo uradili promociju veslanja, došlo je mnogo devojčica i nadamo se da će se zadržati u ovom sportu. Škola veslanja i dalje traje, preko zime ćemo raditi na ergometrima, vežbice snage i kondicije, a kada je lepo vreme učićemo osnovne stvari na vodi – istakao je Ognjen Matijević.

Mina Mihajlović u SAD

Mina Mihajlović je prva veslačica Tamiša koja je dobila stipendiju i otišla u Sjedinjene Američke Države. Pre nje su to učinili samo muški članovi pančevačkog kluba. Mina studira hemiju i vesla za Univerzitet u Portlandu.

– Lazar Kovačević i Petar Perić su počeli da obavljaju razgovore sa univerzitetima pa će najverovatnije i oni „preko bare”. Tokom letnjeg raspusta će veslati za klub i juriti mesto u reprezentaciji – rekao je Ognjen Matijević.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS