Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Nova titula za Marka Milanovića - | K-013 Portal

PANČEVO: Nova titula za Marka Milanovića

pancevo, marko milanovic

U svečanoj sali kompanije Dunav osiguranja u centru Beograda, prigodnim celodnevim programom obeleženo je zatvaranje Sportskih igrala mladih za ovu sezonu i upriličeno nagrađivanje najuspešnijih učesnika.

Tom prilikom višestrukom prvaku Srbije u šahu i stonom tenisu i višestrukom pobedniku Međudržavnog finala FIDE majstoru šaha Marku Milanoviću pripala je velika čast time što mu je dodeljena titula Ambasadora Dunav osiguranja Sportskih igara mladih.

Za ovo laskavo priznanje Marko se izborio višegodišnjim vrhunskim rezultatima na Sportskim igrama, najpre kao višestruki prvak Srbije i predstavnik naše zemlje na ovom međunarodnom takmičenju, a onda i kao petostruki pobednik Međudržavnog finala ovog takmičenja.

Sportske igre mladih su najveća međunarodna sportska manifestacija u regionu. Ove godine u nekoliko država okupila je rekordnih 260.000 takmičara koji su se borili u 10 sportova.

Oko 1000 najboljih od njih po tradiciji se okuplja u Splitu na velikom Međunarodnom finalu, gde se u 6 dana trajanja finala traže najbolji od najboljih, koji stiču zvanje pobednika Međudržavnog finala za narednu godinu.

Ove 2023. godine, Marko Milanović je napravio presedan u 27 godina dugoj tradiciji ovog međunarodnog takmičenja, tako što je prvi ikada pobedio u svojoj državi istovremeno u dva sporta, šahu i stonom tenisu, i na taj način je i na Međudržavnom finalu predstavljao svoju zemlju Srbiju u dva sporta.

Senzacija je nastavljena i na finalnom takmičenju u Splitu gde je Marko u dva dana, dan za danom, osvojio i Međudržavna prva mesta takođe u oba sporta, šahu i stonom tenisu.

Zanimljivo je pomenuti da je u sklopu ceremonije zatvaranja velikog Međunarodnog finala uz pristustvo Predsednika Vrhovne svetske šahovske organizacije FIDE Arkadija Dvorkoviča, održana šahovska simultanska na kojoj su najbolji mladi šahisti po pozivu, među kojime je bio i Marko, igrali protiv vrhunskog velemajstora iz Kazahstana, nekadašnjeg juniorskog prvaka sveta, Darmena Sadvakasova.

Simultanka je krenula uobičajeno tako što je velemajstor ubrzo pobedio većinu takmičara a nekima je ponudio remi koji su ovi prihvatili, pa se ubrzo pretvorila u meč jedan na jedan protiv Marka. Nakon 4 sata borbe pred kamerama mladi Pančevac je crnim figurama primorao velemajstora Sadvakasova na predaju, čime je trijumfalno završio svoj nastup u Splitu i u Pančevo doneo još dve zlatne medalje, ovoga puta iz dva sporta.

To ga je kvalifikovalo za konačno zvanje Ambasadora sportskih igra mladih. Time je osvojio i bogatu novčanu nagradu kao pomoć za dalje školovanje, a takođe i životno osiguranje od strane kompanije Dunav osiguranje.

 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS