Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Naučni skup: „Profesor dr Branko Gavela“ 10. novembra u Gradskoj biblioteci - | K-013 Portal

PANČEVO: Naučni skup: „Profesor dr Branko Gavela“ 10. novembra u Gradskoj biblioteci

naucni skup, gradska biblioteka pancevo

Gradska biblioteka Pančevo i Centar za mitološke studije Srbije pod pokroviteljstvom grada Pančeva, organizuju naučni skup: „Profesor dr Branko Gavela“.

Čitaonica Gradske biblioteke Pančevo, petak, 10. novembar 2023. godine, sa početkom u 11.00 časova

Profesor dr Branko Gavela je bio profesor praistorijske arheologije na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i rodonačelnik u istraživanju paleolita u Srbiji. Branko Gavela je bio arheolog, klasični filolog i istoričar umetnosti cincarskog porekla. Bio je i predsednik Srpskog arheološkog društva.

Branko Gavella fotografila

Tokom trajanja naučnog skupa biće razmatrani radovi na njegove teme, ali i u njegovu čast iz oblasti praistorijske arheologije, istorije umetnosti antičke Grčke, Etruraca, Kelta… kao i istorije Južnog Banata i Pančeva.

Radovi će biti objavljeni u tematskom naučnom časopisu: Mitološki zbornik br. 47. Mitološki zbornik ISSN 1450-9792, koji se nalazi na listi Ministarstva obrazovanja i nauka, Odbor za istoriju, istoriju umetnosti i etnologiju (M52).

Mitološki zbornik broj 47 će biti predstavljen na sam dan održavanja naučnog skupa,

Prof. Branko Gavela rođen je 1914. godine u Bosanskom Petrovcu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1939. godine. Od 1946. godine do 1982. godine radio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je 1962. godine izabran za redovnog profesora za nastavne predmete Praistorijska arheologija i Istorija antičke umetnosti. Bio je upravnik Odeljenja za arheologiju, šef katedre za praistorijsku arheologiju, predsednik Srpskog arheološkog društva i Društva za antičke studije, upravnik Centra za arheološke studije. Počasni je član Arheološkog društva Vojvodine. Bio je izvesno vreme i zamenik direktora Izdavačkog preduzeća „Prosveta“. U periodu od 1979-1981. godina bio je Dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Kao priznati naučni radnik je član i predstavnik naše zemlje u Naučnom Savetu edicije Centre National de la récherche Scientifique u Parizu. Držao je niz predavanja na stranim univerzitetima i naučnim institutima.

Najvažniji radovi kojima je uticao na razvoj teorije i prakse u preko 120 objavljenih studija, udžbenika, rasprava i članaka. Najznačajniji su:

Praistorijska arheologija (4 izdanja)
Fidija – klasična epoha grčke umetnosti
Etrurci, istorija, umetnost, kultura
Istorija, umetnosti antičke Grčke i dr.
Takoće objavio je i:

Predanja i znanja o starom Balkanu

Iz dubine vekova
Paleolit Srbije i dr.

Najvažniji naučni doprinosi prof dr Branka Gavele su usmerenost na istraživanje i proučavanje praistorijske i antičke prošlosti naše zemlje i balkanoloških problema u domenu istoriografije, umetnosti, etnologije i opšte kulture, umetničke i književne baštine balkanskih naroda.

Naročito su značajni, i u svetskoj i u našoj nauci priznati i prihvaćeni, njegovi pogledi na probleme praistorijske i antičke prošlosti uopšte, a posebno balkanskih zemalja i naroda. To se pre svega odnosi, na primer, na otkrića prvih paleolitskih stanica, rasprave o balkanskim Keltima i Ilirima, o antičkoj umetnosti, o problemu porekla i jedinstva Indoevropljana, o keltskim migracijama u balkanske zemlje, zatim o spomenicima grčko-egipatskog sinkretizma na tlu bivše Jugoslavije.

Svojim radovima je dao ukupne vrlo značajne doprinose arheologiji, istoriji umetnosti i antičkoj balkanologiji.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS