Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Kvalitetan pozorišni program u aprilu u Kulturnom centru - | K-013 Portal

PANČEVO: Kvalitetan pozorišni program u aprilu u Kulturnom centru

kulturni centar panceva, pozoriste, pancevo

Kulturni centar Pančeva u aprilu ugostiće tri sjajne pozorišne predstave - „(Pra)Faust” Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Borisa Liješevića, „Nečistu krv” Narodnog pozorišta u Beogradu u režiji Milana Neškovića i predstavu „Švejk” Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Veljka Mićunovića.

Pozorišna predstava „(Pra)Faust”, Johana Volfganga Getea u režiji Borisa Liješevića na program je 18. aprila, u 19.30 u Dvorani Kulturnog centra. Uloge tumače Svetozar Cvetković, Ozren Grabarić, Iva Ilinčić, Mirjana Karanović, Ivan Tomić, Danijel Sič, Stanislava Nikolić. Predstava traje 120 minuta, a karte se mogu kupiti na biletarnici KCP-a po ceni od 2000 dinara.

Prema rečima reditelja Borisa Liješevića, “Faust je deo životnog puta, kada sve što smo gradili, čemu smo život posvetili izgleda promašeno i bez smisla, spremni da sve bacimo u vodu zarad samo jednog trenutka utehe. Jedini izlaz je iskušenje. Čovek hrli u iskušenje ne da bi dokazao svoju vernost i postojanost, već da bi u padu našao olakšanje. Da bi se osvetio sebi i svom promašenom životu i makar u bolu osetio pravi život. Da bi kaznio svoje godine koje su prošle, jer on hoće nazad u život, u mladost, u strast, neobuzdanost, zagrljaj…Faust je poslednja borba u kojoj ne pomaže ni pamet ni obrazovanje. Najpametniji čovek ostaje bez svih argumenata kojima se tokom života oružao, bez znanja, bez mudrosti, bez smirenosti. Gde je onda pomoć? Kako se boriti? ”Faust“ je najteže od svih iskušenja- iskušenja besmisla. Ovo je komad o čežnji za životom.“

U dvorani Kulturnog centra Pančeva, 24. aprila u 19.30 na programu je predstava Narodnog pozorišta Beograd „Nečista krv”, Borisava Bore Stankovića u režiji Milana Neškovića. Uloge tumače Jovana Stojiljković, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Vuk Kostić, Nela Mihailović, Ljiljana Blagojević, Radmila Živković, Nikola Vujović i Veljko Brđanin. Karte se mogu kupiti na biletarnici KCP-a po ceni od 2000 dinara.

„Nečista krv” u dramatizaciji maje Todorović i režiji Milana Neškovića predstavlja čitanje vrelog i bujnog, ali ipak sumornog Stankovićevog sveta, sa fokusom na položaj žene i pitanje slobode u jednoj zatvorenoj sredini. U novoj verziji „Nečiste krvi” nema folklornih elemenata, niti jezika starog Vranja, ali ima svevremene priče ne samo o ljubavi, nego i o strasti, čežnji i patnji, kako ličnoj, tako i porodičnoj. Svi junaci su zadržali karakteristike koje su imali i kod Bore Stankovića, ali im je dat i „savremeni dodir” kroz govor i situacije u kojima se nalaze. Sofka je ostala žena koja je svesna sebe, svoje lepote i porekla, Marko je ostao bogataš koji može da priušti sebi da kupi mladu ženu, Mita je čovek koji je propao u tranziciji... Naravno, sve je to nešto što postoji i danas, samo u malo drugačijem obliku u odnosu na vreme u koje je Stanković smestio svoj roman.

U petak, 26. aprila, na repertoaru Kulturnog centra Pančeva je predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Švejk”, Jaroslava Hašeka u režiji Veljka Mićunovića. Igraju Ozren Grabarić, Milutin Milošević, Milutin Dapčević, Miloš Lazarov, Vanja Nenadić/Nataša Marković, Dunja Stojanović i Iva Ilinčić. Predstava traje 100 minuta, a karte se mogu kupiti na biletarnici KCP-a po ceni od 2000 dinara.

Predstava je zasnovana na nezavršenom satiričnom romanu češkog pisca Jaroslava Hašeka, „Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svetskom ratu”, izdatom 1923. godine, koji se smatra jednim od najvećih antiratnih romana svih vremena. Komad govori o češkom veteranu Jozefu Švejku i njegovim komičnim i strašnim doživljajima u vojsci, kroz galeriju raznih čudnovatih likova u novom okruženju u kom se našao. Priča počinje atentatom u Sarajevu koji prethodi Prvom svetskom ratu. Švejk je toliko uzbuđen zbog služenja svojoj državi u ratu da niko ne može sa sigurnošću da utvrdi da li je malouman, ili vešti saboter austrougarske armije. Sjajnoj glumačkoj ekipi na sceni je prisružena i muzičarka Ivana Vukmirović koja je sve vreme prisutna na sceni, i svirajući gitaru i pevajući songove predstavlja neku vrstu lajt motiva koji se provlači kroz ovu antiratnu dramu i tragikomediju. Songove je napisala Nevena Glušica, takođe kompozitorka muzike „Švejka”.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS