Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: KOMPAS obeležava Svetski dan borbe protiv side - | K-013 Portal

PANČEVO: KOMPAS obeležava Svetski dan borbe protiv side

kompas, svetki dan borbe protiv side, pancevo

Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side – KOMPAS i ove godine tradicionalno obeležava Prvi decembar – Svetski dan borbe protiv side koji je ove godine pod sloganom „Proširi svest – Uradi test“.

Volonteri KOMPAS-a će tradicionalno okititi drveće glavnog šetališta Pančeva crvenim vrpcama, simbolizujući borbu protiv HIV-a.

Centralno ulična manifestacija će se održati prvog decembra od 12 do 15 časova na korzou, ispred Galerije savremene umetnosti. Biće postavljen kombi za brzo antigensko testiranje na HIV koju organizuje Kompas u saradnji sa Savezom udruženja pacijenata Srbije i Unijom organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om. Stručna psihološka podrška biće pružena svima koji budu došli na testiranje, a rezultate mogu očekivati u roku od 15 minuta. Testiranje je potpuno anonimno i besplatno. Pored toga, KOMPAS-ovi volonteri/ke će na štandu deliti besplatne kondome i organizovati interaktivnu igru znanja o HIV-u i sidi za građane i građanke Pančeva.

Takođe, u Tehničkoj školi „23. maj“ od 12 do 15 časova, biće organizovana Živa biblioteka. Učenici i osoblje škole će imati priliku da razgovaraju sa živim knjigama, odnosno ljudima koji imaju specifična životna iskustva, poput osobe sa HIV-om, osobe s invaliditetom, samohrane majke, slepe osobe… Ovaj interaktivni događaj pruža priliku za direktnu komunikaciju i postavljanje pitanja, što doprinosi širenju znanja i svesti o temama o kojima se u društvu nedovoljno govori, kao što je život s HIV-om.

Biće organizovana i dodela diploma novim volonterima KOMPAS-a koji su uspešno završili Trening za vršnjačke edukatore i edukatorke — „Školicu“ u oktobru 2023.

Završni događaj je Semafor žurka od 21 čas u Apolo dvorani, u Ulici Maksima Gorkog 6. Posetioci će tokom žurke moći da preuzmu besplatne kondome. Završni događaj je i donatorskog karaktera, sve donacije će biti udvostručene od strane Trag fondacije u svrhu realizacije Aktivističkog kampa.

Ovi događaji predstavljaju našu posvećenost edukaciji, podršci i podizanju svesti o HIV-u, ali i važnost podrške zajednice u borbi protiv ovog virusa, saopšteno je iz Kompas-a.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS