Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Koalicija "Pančevo protiv nasilja" obeležila 8. mart šandom na korzou (VIDEO) - | K-013 Portal

PANČEVO: Koalicija "Pančevo protiv nasilja" obeležila 8. mart šandom na korzou (VIDEO)

koalicija pančevo protiv nasilja

Danas su aktivisti Pančevo protiv nasilja uz osmomartovsku čestitku poslali jedinstvenu poruku o zabrinjavajućem položaju žena u našem društvu. Dan žena je prilika da govorimo i o porastu femicida, i o akušerskom nasilju, i o bezbednosti žena, i o radnim pravima žena, i o njihovom zdravlju koje sve više postaje privilegija za imućnije.

Iz koalicije su istakli kako se urušen zdravstveni sistem i odlazak ginekologa u inostranstvo odražava na dostupnost besplatnih ginekoloških usluga, zna svaka žena koja se trudi da brine o svom zdravlju. Kako su tretirane trudnice i porodilje, što od pojedinih poslodavaca, što od sistema koji to omogućava, znaju one kojima država šalje poruku da ne rađaju dovoljno dece. I dok mnoge države ukidaju PDV na menstrualne proizvode, a u nekima su oni i potpuno besplatni, Srbija oporezuje menstrualne potrebštine kao luksuznu robu. Po pitanju prevencije zdravlja žena, ova država se ne može svrstati u red evropskih zemalja.

"Zato smo tu da poručimo da ćemo se izboriti za prava žena, da jedino smena ovog kriminalnog režima može biti garancija uspostavljanja pravednog i solidarnog sistema koji brine o svakom pojedincu. Živeo borbeni 8.mart", poručuju iz koalicije Pančevo protiv nasilja.

 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS