Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Kareja dodelila antikorupcijska ali i korupcijska priznanja povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije - | K-013 Portal

PANČEVO: Kareja dodelila antikorupcijska ali i korupcijska priznanja povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

sinisa jankovic, kareja, cins, antikorupcijska povelja, crna korupcijska znacka

U četvrtak, 7. decembra u Kafeu Kupe, kao jedinom slobodnom prostoru za kritičku misao, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 9.decembra Organizacija civilnog društva Institut za istraživanje korupcije Kareja organizovala je multi antikorupcijski događaj.

U prvom delu publika je videla dokumentarni film “A sad da izađete na glasanje”, koji prikazuje kupovinu glasova u selu Kukulovce, a koji je Karejal letos snimila.

Nakon filma održana je tribina na istu temu. Specijalna gošća bila je Milica Šarić direktorka Centra za istraživačko novinarstvo CINS, gost domaćin bio je Siniša Janković iz Kareje, dok je celovečernji program moderirao Nenad Živković novinar portala Panevo si ti.

Svoje utiske o filmu emotivno je iznela Milica Šarić. Rekla je da film potresan i tužan. Teško je gledati te ljude kako su došli na mali trg u selu da čuju šta neko ima da im kaže i da njih neko čuje – rekla je Šarić. Publici je bilo zanimljivije da čuju kako je Šarić opisala akciju novinarskog istraživanja kojom je otkriven kol centar SNS i plaćanja u gotovom bez ugovora, ali pod uslovom da se na izborima glasa za stranku. Šarić je prvi put javno opisala neke od detalja akcije. Između ostalog rekla je da novinarki Ivani Milosavljević koja je bila u faktičkoj ulozi prikrivenog islednika niko ni u kol centru ni u agenciji gde se vrišla isplata nije tražio ličnu kartu. Takođe, da je u jednom trenutku izgledalo da je Ivana otkrivena i da je akcije propala. Što se na sreću nije desilo.

Janković je kao policajac od karijere, koji je radio da sličnim predmetima, ocenio da je aktivnost CINS-a dostojna najboljih operativnih praksi i primene specijalnih istražnih metoda i tehnika koje primenjuju elitne službe.  Janković je istako da je zadivljen akcijom CINS-a jer zna šta je sve prethodno trebalo uraditi i na kakve sve bezbednosne rizike se moralo računati. Cela akcija toliko je dobro realizovana, kao da je CINS imao obilnu pomoć specijalizovanih službi za operativni rad, koje su i osnovane upravo da rade na otkrivanju i procesuiranju političke korupcije što svakako jeste ovakav predmet organizovane i masovne kupovine glasova.    

U drugom delu događaja, Kareja je treću godinu za redom dodelila antikorupcijska ali i korupcijska priznanja.

Karejinu Antikorupcijsku povelju za 2023. godinu dobio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), za istraživačku priču: „CINS u kol centru SNS-a: Agencija za hostese, kupovina glasova i milioni u kešu“, čime je dat izuzetan doprinos borbi protiv političke korupcije u Srbiji

400116159 386393210395142 2379310457117276391 n

Za izuzetan individualni doprinos borbi protiv političke korupcije u Srbiji i preuzimanje bezbednosnog rizika visokog nivoa, učešćem u istraživačkoj priči: „CINS u kol centru SNS-a: Agencija za hostese, kupovina glasova i milioni u kešu“, Kareja je dodelila još jednu Antikorupcijsku povelju Ivani Milosavljević novinarki CINS-a

Plakete je Milici Šarić za CINS i za koleginicu Ivanu, ispred Kareje uručila Dragana Petrov.

Na kraju, Janković je proglasio laureate Crne korupcijske značke za 2023. godinu. Imajući u vidu da je CINS, kao mlada i malobrojna organizacija istraživačkih novinara, radila i bez greške uradila, složenu operativnu akciju otkrivanja organizovane političke korupcije, kao i da su za taj posao nadležne i odgovorne institucije ostale apsolutno neaktivne; logično je bilo Crnu korupcijsku značku dodeliti “svim instituacijama koje su zadužene, nadležne i odgovorne za borbu protiv političke korupcije u Srbiji, za izuzetan doprinos političkoj korupciji u Srbiji”.  

403405926 1486411595267717 5308371108841748855 n

……………………………

Dokumentarni film je realizovan uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, a kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a koji finansijski podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

K-013 LIVE: Uživo iz Kupea, promocija filma "A sad da izađete

K-013 LIVE: Uživo iz Kupea, promocija filma "A sad da izađete na glasanje". Razgovor sa Milicom Šarić iz CINS-a nakon filma #pancevo #k013 #live

Posted by K-013 Online on Thursday, December 7, 2023


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS