Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Izložba o manje poznatim detaljima privatnog života slikara Uroša Predića - | K-013 Portal

PANČEVO: Izložba o manje poznatim detaljima privatnog života slikara Uroša Predića

istorijski arhiv pancevo, izlozba, uros predic

U Galeriji Istorijskog arhiva u Pančevu otvorena je izložba koja svedoči o životu i radu Uroša Predića o njegovim prepiskama, kontaktima sa prijatejima, porodicom, savremenicima.

Prikazana su dokumenta iz fondova i zbirki Istorijskog arhiva na osnovu kojih se može saznati više o životu velikog slikara.

Izložba u Istorijskom arhivu Pančeva otvorena povodom obeležavanja 70. godišnjice od smrti Uroša Predića, ne prikazuje deo njegovog bogatog slikarskog opusa već govori o manje poznatim detaljima iz privatnog života velikog umetnika.

Izloženu arhivsku građu čine dokumenti, fotografije, razglednice na osnovu kojih se može saznati više o njegovom životu, radu i odnosima sa članovima porodice, kolegama, prijateljima.

Tu su i mnogobrojna pisma koje je Istorijski arhiv godinama otkupljivao od kolekcionara kao i crtež “Čovek sa prekrštenim prstima” nastao 1908 godine.

Izložena je i Predićeva prepiska sa braćom i majkom koja odiše toplinom i privrženošću.

Tu su i pisma koja je upućivao vajarki Vukosavi Vuki Velomirović gde je kao stariji kolega ohrabruje da nastavi rad i školovanje u Parizu.

Izložbu posvećenu Urošu Prediću u Istorijskom arhivu Pančeva posetioci će moći da pogledaju do kraja marta.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS