Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Dragana Mladenović nagrade „Dušan Radović“ za 2023. godinu - | K-013 Portal

PANČEVO: Dragana Mladenović nagrade „Dušan Radović“ za 2023. godinu

dragana mladenovic, nagrada dusan radovic

Književnica iz Pančeva Dragana Mladenović dobitnica je Nagrade za književnost za decu i mlade Dušan Radović za 2023. godinu, koju dodeljuju Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda. Nagrađena je za zbirku pesama Kad stvari poljude, koju je objavila izdavačka kuća Kreativni centar.

O nagradi je odlučivao žiri u čijem sastavu su bili Miloš Radović (predsednik), prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić.

Nagrada će biti uručena u četvrtak, 8. februara, u 12 časova, u Biblioteci grada Beograda.

Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda ustanovili su 2021. godine Nagradu Dušan Radović, koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i mlade u okviru svih žanrova.

Nagrada se sastoji od skulpture (rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića), diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Na adresu Biblioteke grada Beograda je do kraja 2023. godine stiglo 43 knjiga.

U najuži izbor za ovogodišnju nagradu ušlo je pet knjiga:

Branko Stevanović, BLAGO NAMA SA ŽIVOTINjAMA (Laguna)
Zorica Kuburović, GOSPOJICA MICA (Pčelica)
Dragana Mladenović, KAD STVARI POLjUDE (Kreativni centar)
Miroslav Maksimović, VUKOVA AZBUKA (Čigoja štampa)
Uroš Dimitrijević, DASKE (Dom kulture Studenstki grad).

Prošle godine ovu prestižnu nagradu dobila je Ana Petrović za knjigu Stripoterapija, u izdanju Kreativnog centra.

Zbirka pesama Kad stvari poljude poznate pesnikinje Dragane Mladenović namenjena je mlađim osnovcima, a govori o stvarima koje su poprimile ljudske osobine.

Čitaoce očekuje neobična i zabavna čitalačka avantura jer se poljudele stvari ponašaju vrlo čudno, čak čudnije nego ljudi.

Viljuška će poverovati da je muzički instrument, kredencu će ispasti zub, a nevaspitani flomasteri išaraće celu kuću.

Kao i u autorkinoj prethodnoj, višestruko nagrađenoj zbirci Dar-mar, tako i u ovoj knjizi do izražaja dolaze izuzetna duhovitost Dragane Mladenović, veoma zanimljivi obrti i istančan osećaj za teme bliske deci.

Knjigu Kad stvari poljude ilustrovala je mlada ilustratorka Nevena Silaški.

Dragana Mladenović (1977) diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živi u Pančevu i radi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Objavila je nekoliko zbirki poezije. Njena knjiga Rodbina prevedena je na nemački i švedski, a pesme su joj prevođene na italijanski, engleski, francuski, grčki, mađarski i slovenački.

Poetske zbirke Tvornica, Omot spisa i Rodbina prevedene su na makedonski pod objedinjujućim naslovom Građa za lep roman (2013).

Radovi Dragane Mladenović nalaze se u svim značajnijim antologijama savremenog srpskog pesništva, kao i u književnim časopisima i strip izdanjima.

Dobitnica je pet nagrada za poeziju i jedne za priču. U izdanju Kreativnog centra objavila je deset knjiga za decu i mlade.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS