Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Božić u renoviranoj rimokatoličkoj crkvi - | K-013 Portal

PANČEVO: Božić u renoviranoj rimokatoličkoj crkvi

rimokatolicka crkva, pancevo, bozic

Vernici rimokatoličke veroispovesti u Pančevu dočekaće Božić u svečanijem ambijentu no inače, a tome doprinosi upravo renovirani enterijer Crkve Sv. Karlo Boromejski. U ranijim godinama objekat je opsežno rekonstruisan, a sada je i enterijer hrama, najstarije građevine starog jezgra grada na Tamišu, osvežen zahvaljujući finansijskoj pomoći lokalne administracije u visini od 400.000 dinara.

Tim novcem, reparirani su i okrečeni zidovi i hodnici, te prema rečima župnika Lasla Đuriša, uz uobičajene pripreme za veliki praznik, crkva dostojno dočekuje vernike, ali i sve druge žitelje Pančeva, na dobro posećenim koncertima, koji se povremeno održavaju u ovoj bogomolji.

„Hvala bogu, ove godine smo od grada Pančeva dobili pomoć i sa tim sredstvima uspeli smo da našoj crkvi damo novi sjaj. Unutrašnjost crkve nije renovirana pune četiri decenije, tako da je ovo osveženje dobrodošlo, jer je zidove već prekrila patina, a na nekim delovima je otpao malter i kreč. Od nameštaja nismo ništa menjali, no sa osveženim zidovima, sve sija i to nam je veoma značajno, da naše vernike i posetioce dočekamo dostojno i svečano u božjoj kući”, kaže za „Politiku” Laslo Đuriš, župnik crkve i župe koja pripada Zrenjaninskoj biskupiji, a u Pančevu okuplja zajednicu od oko 2.000 vernika. Jezici bogosluženja su hrvatski i mađarski, a osim u župnoj Crkvi Sv. Karla Boromejskog, mise se održavaju i u, takođe, rekonstruisanoj kapeli Svete Ane.

Župa je osnovana 1717. godine, a prvu kapelu Mariji Pomoćnici, pet godina kasnije dao je sagraditi grof Klaudius Mersi, no ona je uništena dolaskom Turaka deceniju i po kasnije. Druga crkva podignuta je 1744. u čast Svetog Jana Nepomuka, dok postojeća datira od 1757. godine i vremena carice Marije Terezije. Uz nju, nekoliko leta kasnije, sagrađena je kapela, a 1858. podignut i toranj, čime zaokružuje odlike baroka. Grad Pančevo, a naročito njegovi stanovnici katoličke konfesije, 14. decembra 2017. godine, obeležili su 300 godina prisustva rimokatolika u ovim krajevima, kada je svečano otkrivena i blagoslovljena spomen-ploča sa imenima svih sveštenika upravitelja ove župe od osnivanja. Enterijer hrama krase i slike koje je 1940. godine uradio Anton Krei, a ovo je jedino mesto u gradu gde su se mogle čuti orgulje, kojima je sada neophodna popravka.

„Ono što nas očekuje jeste sanacija stropa u lođi crkve, kao i slika, koje nisu osvežavane više od osamdeset godina. Takođe, podove bi trebalo ili renovirati, ili zameniti, a i naše orgulje ne sviraju. Njihova popravka bi nam mnogo značila, jer se od 1995. godine u našoj crkvi redovno održava božićni koncert, a preko godine i programi klasične muzike. To našoj zajednici mnogo znači, naročito u dane velikih blagdana kada se prisećamo da svakodnevni pojavni život treba biti po jevanđelju i da će onda biti i mira i radosti i ljubavi u svetu. Kada bi se držali reči Isusovih, koji je na Božić došao da svetu donese jedan božanski način života, ratovi bi prestali. To je cilj”, poručuje Laslo Đuriš u dane nadolazećeg praznika, koje će Rimokatolička crkva u Pančevu ove godine ispuniti tradicionalnim Božićnim koncertom 27. decembra.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS