Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Na području PANČEVA blizu 600 arheoloških nalazišta - | K-013 Portal

Na području PANČEVA blizu 600 arheoloških nalazišta

pancevo, arheoloska nalazista

Tokom prethodne godine pančevački arheolozi imali su mnogo posla. Najviše se radilo u Dolovu, gde ima oko 100 nalazišta, a tamo je i najistraženije naselje iz kasnoantičkog perioda u Banatu. Radilo se i na "Arheološkoj topografiji Banata", a trenutno samo na području Pančeva evidentirano je blizu 600 arheoloških lokaliteta.

Jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta na području Pančeva nalazi se u Dolovu. Ovde arheolozi intenzivno rade već deceniju, a prethodne godine istraženo je više kasnoantičkih i srednjovekovnih naselja.

"Ono što je najinteresantnije kada je srednji vek u pitanju, jeste otkriće zemunice kvadratnog oblika 3x3 metra koja je imala izuzetno dobro urađenu kamenu peć što je služila za zagrevanje, ali i kao šporet", kaže Jelena Đorđević, viši kustos arheolog u Narodnom muzeju Pančevo.

Otkriveno je i interesantno pokućstvo ukrašeno na način karakterističan za 9. vek. U Dolovu postoji oko 100 nalazišta, koja sežu do starčevačke i vinčanske kulture.

"To je dosad najistraženije nalazište, naselje iz kasnoantičkog perioda u Banatu. Imamo nekoliko stotina objekata kuća, staništa, peći, rovova... Imamo fazu iz 2. i 3. veka, to je najranije naselje. Tu su, recimo, pravljene zemunice sa pećima. U 5. veku dolazi novi način gradnje - kuće sa podrumima, a podrumski deo prebogat je nalazima…" kaže Vojislav Đorđević, viši kustos arheolog u Narodnom muzeju Pančevo.

Arheolozima u poslednje vreme za otkrivanje novih lokacija znatno pomažu satelitski snimci. Zahvaljujući njima međunarodni tim arheologa otkrio je stotinak naselja iz bronzanog doba u južnoj Panonskoj niziji, a tridesetak se nalazi na području Pančeva, Kovačice, Opova...

"To su naselja iz kasnog bronzanog doba, iz perioda od 1600. do 1200. godina p.n.e., i mogu da kažem da je ta priča i počela u Pančevu. Neki lokaliteti otkriveni su još pre petnaestak godina, kada sam sarađivao sa kolegama sa Univerziteta u Ljubljani. Leteli smo avionom i otkrivali nove lokalitete. Tom prilikom koleginica iz Ljubljane primetila je na snimcima neke anomalije koje nisu uobičajene - pokazala mi je dva-tri lokaliteta u krugu od 15-20 km oko Pančeva i tako je ta priča krenula…" kaže Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja Pančevo.

Istraživanje naselja iz bronzanog doba na području južne Panonske nizije deo je Evropskog projekta čiji je nosilac Univerzitet u Dablinu. U narednom periodu očekuje se učešće većih timova arheologa i značajnija otkrića, a na području Južnog Banata već su počela istraživanja kod mesta Sakule.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS