Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KOVIN: Slavimo bezbedno bez petardi - | K-013 Portal

KOVIN: Slavimo bezbedno bez petardi

kovin, bez petardi, praznici

Praznici su kod nas nezamislivi bez pirotehnike poput petardi, raketica i vatrometa. Iako mnogi misle da je reč o bezazlenoj dečjoj zabavi, sve češće smo svedoci tragičnih posledica njihove upotrebe.

Zato je i ove godine u kovinskoj „Zmajevoj“ osnovnoj školi svim učenicima u danima pred zimski raspust, nastavnik Dejan Kreculj, inače rezervni vojni starešina obučen za rad sa minsko-eksplozivnim materijama, održao je veoma uspešne radionice „Slavimo bezbedno bez petardi“ , koje su imale za cilj da se ukaže na sve opasnosti koje ova “zabava” sobom nosi.

Iako čak 90 odsto starijih osnovaca misli da se ne mogu povrediti tako što će bacati petarde i da je ovaj vid zabave potpuno bezbedan – pošto su pogledali filmove u kojima su videli vršnjake sa ozbiljnim opekotinama i povredama lica i ruku, većina njih je promenila mišljenje.

Kako su u edukativnim filmovima istakli lekari, najčešće su povrede prstiju i šake, međutim dolazi i do dubokih opekotina koje zahtevaju hirurško lečenje, ima težih povreda usne duplje, nosa, očiju, kao i povreda glave koje mogu da ugroze život. Ipak, i u ovom problemu roditeljska briga je najvažnija, a odgovornost porodice najveća.

“Stoga se ova akcija pravovremeno sprovodi i uvereni smo da će uroditi plodom kao i prethodnih godina, da će predstojeći praznici proteći u radosti i bez povreda, jer lepše je bez petardi, kada slavimo bezbedno”, kaže nastavnik Dejan Kreculj.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS