Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KOVIN: Nacionalni dan knjige u kovinskoj biblioteci - | K-013 Portal

KOVIN: Nacionalni dan knjige u kovinskoj biblioteci

kovin, nacionalni dan knjige, biblioteka

Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin kulturnim programima obeležava 28. februar – Nacionalni dan knjige. U ogranku biblioteke u Bavanište u toku je tematska izložba i druženje sa čitaocima, a slično je organizovano i u Gaju.

Tim povodom u centralnom objektu u Kovinu, dva dana kasnije, biće održano književno veče posvećeno kantautoru, književniku i scenaristi Đorđu Balaševiću.

Nacionalni dan knjige obeležava se 28. februara kao i dan Narodne biblioteke Srbije koja je osnovana današnjeg datuma godine 1832. Tog dana je političar, diplomata, ustavopisac i knežev sekretar Dimitrije Davidović poslao pismo knezu Milošu o uređenju Biblioteke. N

ovembra iste godine, knez Miloš naredio je da se jedan primerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci, čime je ustanovljen obavezni primerak. Uspon u radu Narodne biblioteke nastao je 1853. godine kada je ukazom kneza Aleksandra uvedeno zvanje državnog bibliotekara u rangu profesora Velike škole.

Nacionalni dan knjige, je ustanovljen kako bi se doprinelo afirmaciji kulture čitanja, ali i zaštite pokretne kulturne baštine, pre svega, pisane reči i obeležava se u svim bibliotekama širom Srbije.

U ogranku „Teofilo Dimić“ Bavanište naše bibliotekarke izdvojile su zanimljivu dečju literaturu za naše mlađe čitaoce i uputile ih o značaju ovog datuma. U gajačkoj biblioteci postavljen je informativni pano sa fotografijama Narodne biblioteke, Miroslavljevog jevanđelja… A izložene su i knjige dobitnika NIN-ove nagrade.

Podsetimo, novinar i kritičar Ivan Ivačković promovisaće 1.marta u 19 časova knjigu „Panonski admiral“ u biblioteci „Vuk Karadžić“ Kovin.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS