Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KOVAČICA: Potpisan Sporazum o saradnji opozicionih stranaka - | K-013 Portal

KOVAČICA: Potpisan Sporazum o saradnji opozicionih stranaka

kovacica, sporazum o saradnji, opozicione stranke

U zajedničkom naporu da se suprotstave nedemokratskim praksama u Kovačici, opozicione stranke su potpisale Sporazum o saradnji u kome se navodi sledeće:

1. Uzajamno nenapadanje. Opozicione stranke i organizacije će se u javnim nastupima i političkom delovanju ophoditi sa međusobnim uvažavanjem i na fer način, bez optuživanja, iznošenja negativnih kvalifikacija, diskvalifikacija, širenja lažnih informacija o nekoj od stranaka i organizacija i izvrtanja smisla onoga što neka strana javno iznese u izjavama ili predlogu programa i politika.

2. Kontrola izbornog procesa. Prilikom izbornog procesa opozicione stranke i organizacije će sarađivati u sprečavanju izbornih nepravilnosti i kontroli izbora. Saradnja uključuje koordinaciju u pogledu raspoređivanja kontrolora na izborna mesta, dogovor o formiranju zajedničkih tela za zaštitu biračkog prava, dogovor o pravnoj saradnji i drugim akcijama vezanim za sprečavanje izbornih prevara i manipulacija.

3. Zajednička kampanja za izlazak na izbore. Postoji trend smanjivanja izlaska na izbore tokom izbornih ciklusa i izborne apatije, posebno opozicionih birača. Stoga je važno, upotrebiti resurse za organizovanje kampanje za izlazak na izbore birača, nezavisno od toga za koju opozicionu opciju glasaju.

4. Isključuje se bilo kakva mogućnost koalicija, davanja prećutne ili manjinske podrške i saradnja sa vladajućim stankama (SNS i SPS) i saradnja sa onim organizacijama koje otvoreno podržavaju vladajuću politiku,učestvuju u uništavanju javnih resursa i obmanjivanju javnosti

5. Budućem sporazumu mogu pristupiti stranke i organizacije koje su u svom delovanju pokazale privrženost demokratskim vrednostima i bile postojana opozicija vladajućem režimu i štetnim politikama koje vodi.

Sporazum takođe jasno odbacuje mogućnost koalicija ili saradnje sa vladajućim strankama, što svedoči o odlučnosti opozicije da se izbori protiv autoritarnih tendencija i zaštiti demokratske vrednosti.

Potpisnici ovog Sporazuma su Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Narodni pokret Srbije, Stranka slobode i pravde i pokret "Dosta je bilo". 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS