Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KAČAREVO: Sprovedena obuka za pustovanje vune - | K-013 Portal

KAČAREVO: Sprovedena obuka za pustovanje vune

pustovanje vune, kacarevo

U Udruženju žena „Etno kutak“ iz Kačareva uspešno je sprovedena obuka pustovanja vune. Edukatorke su bile predstavnice Udruženja građana „Panonke“ iz Pančeva, a obuka je rezultat projekta „Naučimo stare zanate“.

Projekat je podržan na konkursu Grada Pančeva po programu iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja za grad Pančevo za 2023. godinu.

Pustovanje, odnosno filcanje vune je najstariji poznati zanat za upredanje vlakana, stariji i od tkanja. To je drevna etno tehnika, kojom se izrađuju različiti dekorativni, ali pre svega svakodnevno upotrebni predmeti od vune (nakit, kape, šalovi, torbe…). Proizvode od pustovane vune odlikuje prirodnost, otpornost i dugovečnost.

Predmeti se izrađuju od prethodno pripremljene vune za rad. Sirova vuna se najpre pere i suši, a potom raščešljava. Tako pripremljena vuna je vazdušasta i tek onda spremna za rad, a ukoliko želimo da pravimo predmete od više boja bojimo vunu u odgovarajuće boje.

Za pustovanje vune, osim vune, neophodni su topla voda i sapun. Pre upotrebe, vuna se pere, suši i raščešljava. Za jedan gotov proizvod potrebno je do tri dana, kažu žene koje se bave izradom predmeta od pustovane vune.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS