Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DOLOVO: Tradicija Božićnog jahanja i dalje živi - | K-013 Portal

DOLOVO: Tradicija Božićnog jahanja i dalje živi

bozicno jahanje, dolovo

Desetak Božićnih jahača okupilo se 8. januara tradicionalno na drugi dan Božića u porti Velike Donje crkve u Dolovu. Tamo ih je blagosiljao sveštenik pomenutog hrama, Bojan Gavrilović.

Nakon posete porti, konjanici su se uputili u domaćinstva koja tradicionalno ugoste dolovačke Božićne jahače. Uz zvuke harmonike dugmetare, jahači se vesele, pevaju stare banatske pesme, a domaćini ih posluže na kuvano vino i rakiju.

Naravno, od posluženja ima i hrane da se nešto i “zamezi”. Mlađi i stariji momci, oblače prepoznatljivu tradicionalnu zimsku garderobu seoskih momaka iz Banata, a to su “grunjak” ili “kožuh” i šubara od krzna astraganskog jagnjeta.

“Grunjak” je ovčiji kožni prsluk, čija je vunena strana okrenuta ka unutra, što ovaj odevni predmet čini neprevaziđenim po pitanju izolacije – u njemu se može sedeti u toploj prostoriji, a može se boraviti i napolju po hladnoći.

Astraganska šubara je crne boje i predstavlja karakterističan tradicionalni modni detalj. Naravno, po neki od momaka nosi i šešir, pa se svakako modni detalji uklapaju u atmosferu Božića u Banatu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS