Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DOLOVO: Predstavljeni rezultati radionice za decu i mlade „The Wall“ - | K-013 Portal

DOLOVO: Predstavljeni rezultati radionice za decu i mlade „The Wall“

the wall, projekat, radionica, dolovo

Nakon višemesečnih radionica filma i videa, pod nazivom “The Wall”, mladi Dolovci su predstavili rezulate svojih kreativnih procesa u Domu kulture „25. maj“ u Dolovu.

„The Wall“ – radionice filma i videa deo je projekta Inkluzivnog kinokluba „Moj krupni plan“ Udruženja “Satibara“ iz Beograda. Osmišljen je kao deo programa festivala „Na sopstveni pogon“, koji sprovodi Asocijacija „Nezavisna kulturna scena Srbije“.

Pripreme za radionicu podrazumevale su krečenje zida u dvorištu Doma kulture u zelenu boju i kreiranje improvizovanog zelenog studija na otvorenom. Nakon toga je usledila serija participativnih multikulturalnih filmskih radionica za mlade u Dolovu. Učesnici su tokom kreativnih susreta učili o osnovama videa i digitalne umetnosti i snimili maštovite scene koristeći „chroma-key“ tehniku (snimanje na zelenoj pozadini koja se kasnije može zameniti videom po želji).

Teme koje su obrađivali tokom ovog procesa su se uglavnom ticale ekologije, budućnosti, novih medija i tehnologija, ali i tradicije i mitologije, pa je tako publika imala priliku da pogleda TV prilog iz budućnosti, antiutopijsku scenu koja poziva na čuvanje okoline, vilenjake, orkestar na Mesecu…

Učesnici radionica upoznali su se sa svim fazama kreiranja filma, od osmišljavanja, pisanja i prezentacije scenarija, do izvođenja skečeva ispred kamere, a na samoj prezentaciji, videli su kako se cela zamisao finalizovala u postprodukciji.

Nakon prezentacije rada učesnika radionica u okviru ovog događaja za mlade, publika je imala priliku da pogleda filmove sa 14. međunarodnog festivala MikroFAF koji je u okviru svog putujućeg izdanja pripremio selekciju iz kategorije Juniorski film. Publika je potom glasala za svoj omiljeni film iz pomenute selekcije.

Nakon filmskog dela večeri, predstavnici Inkluzivnog kinokluba “Moj krupni plan”, svečano su podelili diplome učesnicima radionica. Podela diploma je upriličena ispred zelenog zida, ispred kog su i snimane scene za njihova filmska ostvarenja.

Ceo događaj je bio obeležen i maskenbalom, čija tema je priroda i životna sredina.

Projekat „The Wall“ je deo aktivnosti decentralizacije kulturnoumetničke scene Srbije u okviru Inkluzivnog kinokluba „Moj krupni plan“ (MKP), a podržan je od strane Asocijacije „Nezavisna kulturna scena Srbije“ (NKSS), Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Pančeva. Partneri na projektu bili su Dom kulture „25. maj“ Dolovo i Osnovna škola „Aksentije Maksimović“ Dolovo.

Na Jujtjub kanalu „Satibara Filma“ mogu se pogledati filmovi nastali na dosadašnjim brojnim radionicama i filmskim kampovima za mlade: @satibarafilm6380



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS