Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DEBELJAČA: Etnografski muzej krasi oko 1500 predmeta - | K-013 Portal

DEBELJAČA: Etnografski muzej krasi oko 1500 predmeta

etnografski muzej, debeljaca

Etnografski muzej u Debeljači može se pohvaliti zavidnom kolekcijom predmeta koji datiraju iz različitih vremenskih perioda.

U samom srcu Debeljače nalazi se Etnografski muzej, koji je osnovan 1977. godine. Na ideju za osnivanje ovog muzeja došla je tadašnja nastavnica likovnog Jolanka Sečenji. Kako navodi Laslo Horti, direktor Doma kulture „Jožef Atila“ u Debeljači, u muzeju se nalaze stare stvari koji su pre meštani koristili prilikom raznih radova, stvari koje su se nalazile u apoteci koja je bila osnovana među prvima u Južnom Banatu, dok se u jednoj od prostorija nalaze i nošnje. Posetioci su ipak najviše zainteresovani za ogledalo koje potiče čak iz 1900. godine.

Nedavno su i uz pomoć stručnjaka iz Novog Sada očistili i restaurirali neke od predmeta, kaže Horti. Da bi se još više obogatila ova jedisntvena zbirka, meštani dobre volje mogu pokloniti neke starije predmete koje imaju kod kuće a muzej će se o tome lepo brinuti.

Etnografski muzej u Debeljači je moguće posetiti uz prethodnu najavu zaposlenima Doma kulture „Jožef Atila“ u Debeljači.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS