Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Bavaništanski put pod opsadom: Policija kamionom nepoznate firme blokirala put u oba smera i prekršila Ustavom zagarantovano pravo na slobodu kretanja - | K-013 Portal

Bavaništanski put pod opsadom: Policija kamionom nepoznate firme blokirala put u oba smera i prekršila Ustavom zagarantovano pravo na slobodu kretanja

bavanistanski put, protest paora, policja, blokiran put

Događaji na Bavaništanskom putu izazivaju ozbiljne sumnje u odbranu demokratije i ljudskih prava u Srbiji, s posebnim fokusom na blokiranje paora koji su traktorima želeli izraziti svoje nezadovoljstvo u Beogradu. U središtu ovog skandala je policijski aparat koji, umesto da štiti građane, postaje instrument represije i gušenja slobode kretanja.

Postavljanje kamiona nepoznate firme na put je čin sramotne taktike vlasti. To nije samo fizička blokada puta, već i simbolički akt koji ukazuje na opasnu igru moći. Identitet te firme ostaje nepoznat, čime vlast stvara savršen paravan iza kojeg se može skrivati dok sprovodi represivne mere. Ovo je ozbiljna pretnja transparentnosti i odgovornosti, temeljima demokratije.

Pitanje primene sile postaje ključno. Da li je bilo zaista potrebno koristiti policijske snage kako bi se sprečilo mirno izražavanje nezadovoljstva? Ovaj brutalni potez samo dodatno ukazuje na nedostatak dijaloga između vlasti i građana. Umesto da se pronađu rešenja koja bi zadovoljila obe strane, vlast je posegla za autoritarnim merama, pokazujući potpuni nedostatak sluha za potrebe i zahteve svojih građana.

Blokada puta na Bavaništanskom putu ne samo da sputava prava paora, već šalje i opasnu poruku ostatku društva. Građani se suočavaju s brutalnom represijom umesto da im se dozvoli da mirno izraze svoje neslaganje. Ovaj incident je samo vrh ledenog brega, signal da se demokratske vrednosti srozavaju i da vlast koristi silu kako bi zadržala kontrolu.

Policija, umesto da štiti interese građana, postaje instrument političke volje, čak i kad je ta volja suprotna interesima ljudi koje bi trebala štititi. Potez postavljanja kamiona na put signalizira da se vlast plaši slobodnog izražavanja građana, pa se odlučuje za represiju umesto za dijalog.

Ukupna slika koja se iscrtava ovim događajem je slika društva u kojem vlast ne samo da ignoriše potrebe svojih građana, već ih i guši kad god se pojavi nezadovoljstvo. Srbija, umesto da se razvija kao otvoreno društvo, postaje društvo u kojem su sloboda i demokratija ugrožene. Ovaj incident je poziv na buđenje, na usmeravanje pažnje ka opasnostima koje proizilaze iz rastuće autoritarne klime.

Paori su krenuli put Beograda nezadovoljni jer država nije ispunila ono što je obećala nakon majskih blokada i ovo su njihovi zahtevi:

– Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31. marta;

– Premija za mleko 19 dinara po litri;

– Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti;

– Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa;

– Podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu;

– Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara;

– Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju;

– Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza) – 25.000 dinara po grlu;

– Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednike.

Pročitajte još i OVO: 

LUDILO: Dok policija blokira put Pančevo - Bavanište, lokalni SNS funkcioneri blokiraju kuću paora iz udruženja "Složni pidikanci" (VIDEO)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS