Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Aleksić u PANČEVU: Vlast ne shvata da poljoprivreda nije trošak, već investicija - | K-013 Portal

Aleksić u PANČEVU: Vlast ne shvata da poljoprivreda nije trošak, već investicija

miroslav aleksic, srbija protiv nasilja, pancevo

Poljoprivrednici su na ulicama jer ne mogu da budu konkurentni sa proizvođačima iz Evrope gde se investiraju značajna sredstva u poljoprivredu, a naša vlast ne shvata da to nije trošak, već investicija, rekao je predsednik Narodnog pokreta Srbije i jedan od nosilaca liste „Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić u razgovoru sa građanima u Pančevu.

„Nikad nije država imala gori odnos prema poljoprivredi nego što je to slučaj u poslednjih 10 godina, poljoprivreda je devastirana i to svi poljoprivrednici osećaju na svojoj koži“, izjavio je Aleksić, saopštio je Narodni pokret Srbije.

On je podsetio da je aktuelni režim na početku svoje vlasti obećavao rast udela budžeta koji se izdvaja za poljoprivredu za jedan procentni poen godišnje, te da bi danas ukupno izdvajanje bilo 15 odsto, a da je ipak samo pet.

„Milion i po ljudi u Srbiji danas živi od poljoprivrede, a verujem da svako malo porodično gazdinstvo može da bude porodična firma. Ni mladi ne bi napuštali sela kada bi mogli da žive od takvog porodičnog posla“, istakao je Aleksić.

On je naveo da srpski poljoprivrednici plaćaju najskuplje dizel gorivo u Evropi i da je Srbija, umesto da proizvodi dovoljno za svoje potrebe i da ostvaruje profit na izvozu poljoprivrednih proizvoda, postala zavisna od uvoza hrane.

„Ja se bavim poljoprivrednom, znam sve probleme s kojim se suočavaju poljoprivrednici u Srbiji, a oni treba da budu svesni da, bez obzira da li će im Vlada obećati ispunjenje zahteva da bi sklonili traktore sa ulica, 11 godina su imali da urade nešto dobro, nisu uradili ništa, ova vlast ne može da pomogne srpskom seljaku, to će uraditi neka druga, odgovornija vlast“, kazao je Aleksić.

On je najavio da Srbiju čekau sveobuhvatne reforme poljoprivrede ako 17. decembra dođe do promene vlasti, a pre svega povećanje izdvajanje iz budžeta za poljoprivredu na najmanje 10 odsto, ukidanje akcize za dizel gorivo za poljoprivrednike i poevćanje po hektaru na 300 evra.

Korupcija je veliki problem u poljoprivredni, istakao je Aleksić, kao i da se subvencije dele po partijskoj liniji.

„Mi smo zemlja koja je dozvolila da se zatvori IMT i da sada vlast daje subvenije za uvoz kineskih i indijskih traktora, umesto da subvencionišu našu proizvodnju“, dodao je Aleksić.

On je istakao da poljprivreda, uz informacione tehnologije i energetiku, može biti jedan od pokretača privrede Srbije.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS