Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mediji: Bugarska gradi bazu za prihvat aviona F-16 - | K-013 Portal

Mediji: Bugarska gradi bazu za prihvat aviona F-16

bugarska, f16 avioni

 Ministarstvo odbrane Bugarske je pod velikim pritiskom kako da pravovremeno završi radove na gradnji adekvatne infrastrukture na aerodromu Graf Ignatievo za prihvat aviona F-16, kupljenih od SAD, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

U pogonu američke firme Lokid Martin u Grinvilu u Južnoj Karolini trenutno se sklapaju avioni za Bugarsku, a prvi od osam F-16C/D blok 70 poleteće pre završetka godine. 

Naredne godine sledi primopredaja, ali do tada mora da se završi složena infrastruktura za smeštaj i održavanje novih aviona zbog čega su prethodne nedelje Graf Ingatievo posetili američki stručnjaci zaduženi za procenu stanja radova.

Ako se ne završi gradnja i uređenje prostora, Amerikanci neće sertifikovati bazu i bugarska avijacija neće moći da preuzme avione u budućoj matičnoj bazi, piše portal.

Kao privremeno rešenje za smeštaj aviona pominje se Slovačka koja takođe uvodi u naoružanje nove F-16C/D Blok 70. 

Slovački avioni biće privremeno smešteni u bazi Malacki, ali bi radovi na uređenju baze Sliač u centralnoj Slovačkoj uskoro trebalo da budu završeni. 

U bugarskom Parlamentu početkom meseca vođena je rasprava o dinamici gradnje u Graf Ignatievu a bivši ministar odbrane Todor Tagarev rekao je tada da je investicioni proces pokrenut u vreme kada su nedostajale potpune infomacije o posebnim zahtevima za infrastrukturu zbog čega su planovi menjani, a izvođači radova imali probleme u finansiranju zbog inflacije.

Neki ugovori su raskinuti jer su firme obavestile Ministarstvo odbrane da nisu u prilici da obave svoj posao. Zato se kasni sa završetkom radova ali je Tagarev najavio da očekuje da će do kraja godine baza da bude sertifikovana za prihvat F-16.

Za modernizaciju bugarske lovačke avijacije naručeno je 16 F-16C/D Blok 70. Prvih osam stiže 2025. godine, a sledećih osam nakon 2027. godine. Njihova matična jedinica biće 3. avio baza u Graf Ignatievu koja sada koristi avione MiG-29.  

Avioni osnovne varijante MiG-29 u sastavu RV i PVO Vojske Srbije držani su duže vremenske periode na otvorenom prostoru batajničkog aerodroma, ali deo programa modernizacije bila je i gradnja namenskih hangara za te avione.

S druge strane, za avione F-16 traže se visoki standardi uređenja prostora zbog čega je prošlog četvrtka u Bugarskoj bio komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi i Africi general Džejms B. Heker koji je razgovarao sa bugarskim načelnikom odbrane admiralom Emilom Eftimovim o pripremama za prijem F-16.

Američka strana je u tim razgovorima ponudila podršku baze Avijano u Italiji u kojoj su smeštena dva skvadrona aviona F-16.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS


 

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city