Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website UNS traži od nadležnih organa da istraže sve pretnje novinarima i redovno o tome izveštavaju - | K-013 Portal

UNS traži od nadležnih organa da istraže sve pretnje novinarima i redovno o tome izveštavaju

uns, udruzenje novinara srbije, srbija

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas, povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava 3. maja, da nadležni organi efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima i da o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju medije i javnost.

U Proglasu, objavljenom danas, UNS traži da se obezbedi efikasna institucionalna zaštita novinara od pritisaka nosilaca javnih funkcija, vlasnika medija i drugih moćnika i da se izmeni Krivični zakonik tako da više oblika napada na novinare bude obuhvaćeno krivičnom odgovornošću.

Traži se i da kosovske institucije i međunarodna uprava na Kosovu hitno formiraju Međunarodnu ekspertsku komisiju radi istraživanja ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine. U toj komisiji trebalo bi da budu i predstavnici novinarskih udruženja, smatra UNS.

Takođe, među sedam zahteva, UNS traži i da se javni novac pravedno raspodeljuje kako bi se očuvao medijski pluralizam i omogućilo kvalitetno informisanje građana, da Ministarstvo informisanja i telekomunikacija kroz efikasan inspekcijski nadzor kontroliše da li lokalne samouprave poštuju obavezu, rokove raspisivanja konkursa za projektno sufinansiranje medija i sprovođenje konkursne procedure, kao i da Savet REM-a poštuje pravilnike koje je sam doneo, ne zaobilazi Zakon o elektronskim medijima, kao i da objavi kompletne podatke o izveštavanju komercijalnih televizija za vreme izborne kampanje.

Udruženje novinara Srbije pozvalo je medije da sutra od 11.55 do 12.00 pročitaju ili objave na ekranu, u onlajn i štampanim izdanjima Proglas UNS-a.

UNS je prošle godine evidentirao ukupno 140 slučajeva pretnji, pritisaka i napada na navinare, a, kako je istaknuto, to je nastavljeno i ove godine.

„O tome govori podatak da je u prva tri meseca UNS zabeležio 33 slučaja ugrožavanja novinara i medija“, piše u Proglasu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS


Najnovije: Na portalu

 

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city