Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Sa uputom po savet o pravilnoj ishrani - | K-013 Portal

PANČEVO: Sa uputom po savet o pravilnoj ishrani

pravilna ishana, pancevo

Svima koji žele da se izbore sa viškom kilograma i imaju teškoće sa ishranom zbog svojih hroničnih bolesti, Zavod za javno zdravlje Pančevo nudi besplatne preglede, savete i kontrole na mesečnom nivou

Pančevaci imaju povišene masnoće i šećer u krvi, visok pritisak i, povrh svega, ne kreću se dovoljno, upozoravaju lekari zdravstvenih i preventivnih ustanova u gradu. Slika se komplikuje sa predstojećom sezonom gomilanja slavske i praznične kilaže, a briga o zdravlju ne bi trebalo da bude stvar sezone, već stalna, kako se zabrinjavajući podaci ne bi prepisivali iz godine u godinu.

Zdravstveni karton kazuje i da je ovdašnje stanovništvo bez obzira na sezonu i uzrast sve deblje. Zato je Zavod za javno zdravlje, koji pruža usluge stanovnicima čitavog Južnog Banata. posle izmenjenog režima rada tokom pandemije kovida 19, obnovilo rad savetovališta o pravilnoj ishrani. Prednost je data najmlađoj populaciji, a sada na pregled, po savet i propisani jelovnik mogu doći i odrasli sa uputom izabranog lekara i nalazima krvne slike iz laboratorije, dok su kontrole na mesečnom nivou.

„Prema statističkim podacima trećina stanovnika je gojazna, a čak četvrtina dece takođe ima problema sa viškom kilograma. Mi smo prepoznali potrebu da i u našem zavodu radi Savetovalište za ishranu, gde bi građani uslugu dobili besplatno, jer je finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje. Počeli smo sa decom predškolskog i školskog uzrasta, a sada je i odraslima data ta mogućnost s obzirom na to da veliki broj ima problema sa težinom i ishranom zbog svojih hroničnih bolesti. Svi koji žele da se izbore sa tim poteškoćama, uz kontrolu lekara, ovde su dobrodošli”, napominje dr Ljiljana Lazić direktorka Zavoda za javno zdravlje, čije savetovalište radi četvrtkom, u jednom od objekata Očne bolnice U Pančevu.

Kardiovaskularne, cerebrovaskularne bolesti, dijabetes i maligna oboljenja mogu se umanjiti menjanjem životnih navika i redovnim pregledima koje je od početka godine, u Preventivnom centru Doma zdravlja Pančevo, obavilo više od 2. 000 građana, namernih da poslušaju stari savet „Bolje sprečiti, nego lečiti”. Neke od pomenutih indikacija, po rečima stručnjaka, nažalost se odnose i na najmlađu populaciju, te pančevački Zavod za javno zdravlje, od jula meseca nanovo radi i sa njima.

Sa uputom pedijatra, deca predškolskog i školskog uzrasta mogu na preglede i po preporuke kako da promene način ishrane i steknu zdrave navike. Cilj je, kako napominju u ovoj zdravstvenoj ustanovi preventive, da se spreči razvoj hroničnih nezaraznih bolesti u najranijem uzrastu. Sada najmlađi koje muče problemi sa težinom, i oni kod kojih se već u detinjstvu pojavio visok krvni pritisak ili dijabetes, mogu u zavod po savet. Takođe, lekari su tu i da upute roditelje, posebno mame koje pripremaju hranu, kako da na najbezbolniji način privole decu da biraju zdrave obroke.

„Savetovalište je tu za decu predškolskog i školskog uzrasta, bez obzira na to da li već imaju neku bolest, pa je potrebno da uravnoteže ishranu, ili je reč o gojaznoj deci, kojoj treba redukovati ishranu, kako bi se pravilno razvijali i rasli. Za sada je savetovalište za taj uzrast u Pančevu, a kada povećamo kapacitete, proširićemo aktivnosti na teritoriju čitavog južnobanatskog okruga”, kaže dr Ljiljana Lazić direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS