Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Na mestu bivše Staklare planirano naselje sa kulama visine do 100 metara - | K-013 Portal

PANČEVO: Na mestu bivše Staklare planirano naselje sa kulama visine do 100 metara

staklara, pancevo, naselje, gradnja

Pored kondominijumskog stanovanja sa poslovnim prostorima planirani su i škola, vrtić, verski objekat, sportski tereni, pešačke i biciklističke staze…

Na osnovu odluke Skupštine grada Pančevo o izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije Celine 7 u tom južnobanatskom gradu – Luka Dunav, „Green Field 2“, Stara Utva i „Staklara“, izrađen je elaborat koji je se trenutno nalazi na ranom javnom uvidu.

Nosilac izrade plana čiji je naručilac Grad Pančevo je lokalni Sekretarijat za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj, obrađivač plana je JP “Urbanizam“ Pančevo, dok je kao odgovorni urbanista potpisana Dušica Černicin, dia.

Okvirna površina obuhvata oko 34 hektara

Razlog za izradu Izmena i dopuna Plana je usaglašavanje sa Generalnim urbanističkim planom Pančeva kao planom višeg reda i definisanje pravila građenja za blok 174 koji obuhvata zonu poslovanja sa kompatibilnim namenama u okviru kog se nalazi poslovno-industrijski kompleks „Staklara“ i zonu stanovanja sa kompatibilnim namenama za deo bloka koji se oslanja na ulicu Žarka Zrenjanina, radi stvaranja planskih uslova za izdavanje dozvola u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Obuhvat izmene i dopune Plana definisan je sa severozapadne strane deonicom postojeće saobraćajnice Prvomajska, sa severoistočne strane je definisan deonicom postojeće saobraćajnice Radivoja Koraća, sa jugoistočne strane je definisan postojećom granicom poslovnog kompleksa „Stara Utva“, dok je sa jugozapadne strane definisan delom postojeće saobraćajnice Žarka Zrenjanina. Okvirna površina obuhvata plana iznosi oko 34 ha.

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji, za javnu namenu predviđeno je 19,90 % površina (saobraćajnice 15,99 %, železnica 3,91 %), a za ostale namene 80,10 % površina, od čega je stanovanje sa kompatibilnim namenama kompaktnog tipa planirano na 4,87 %, a stanovanje sa kompatibilnim namenama kondominijumskog tipa na 75,23 % površina.

Stanovanje sa kompatibilnim namenama kompaktnog tipa predviđeno je u delu bloka uz ulicu Žarka Zrenjanina. Planira se izgradnja stambenih i poslovnih objekata u funkciji osnovne namene stanovanja.

Stanovanje sa kompatibilnim namenama kondominijumskog tipa planirano je kao novo stambeno naselje, na lokaciji u većem delu bloka 174.

Tri kule visine do 100 metara

Na osnovu inicijative „Promist“ d.o.o. iz Novog Sada, vlasnika kompleksa „Staklara“, pretežna namena planiranog naselja je stanovanje sa poslovnim prostorima i pratećim sadržajima stanovanja kao što su škola, vrtić, verski objekat, sportski tereni, trgovina i tržni centar, prostori za javno korišćenje, zelene površine, pešačke i biciklističke staze.

Što se tiče visine planiranih objekata, stambeni objekti blokovskog tipa (kondominijum) sa poslovanjem u visokom prizemlju ići će u visinu do 30 metara, dok je stambeno-poslovni objekat projektovan sa tri kule visine do 100 metara.

Prema izmenama i dopunama Plana, potrebno je obezbediti direktan pristup naselju iz postojećih saobraćajnica – ulice Prvomajska, Radivoja Koraća i Žarka Zrenjanina, a volumene i razmere zgrada i blokova uskladiti sa volumenom i proporcijama susednih zgrada i urbanističkih celina kao i sa uslovima terena.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS