Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Dan kampovanja obeležen u školi "Mara Mandić" - | K-013 Portal

PANČEVO: Dan kampovanja obeležen u školi "Mara Mandić"

os mara mandic, pancevo, dan kampovanja

Novembarska aktivnost Tima za zaštitu životne sredine škole "Mara Mandić" iz Pančeva, pod nazivom Dan kampovanja, obeležena je u petak, 24. novembra u sali naše škole.

Cilj obeležavanja ovog značajnog datuma, u ekološkom kalendaru, je povratak i boravak u prirodi, uz fizičku aktivnost (šetnja, planinarenje, biciklizam, razni sportovi). Dokazano je da kampovanje ima blagotvorni uticaj na smanjenje stresa, pri čemu doprinosi emotivnom i fizičkom zdravlju. Veoma je važno imati svest o prirodi, svojoj okolini, kao i o značaju očuvanja naše planete za naredne generacije.

Učenici ove škole imali su priliku da nauče koji načini kampovanja postoje u prirodi i koji su najpoznatiji kampovi u Srbiji. Jedni su izrazili želju da kampuju na planini, drugi na moru, ali smo se svi složili da je najvažnije da budemo fizički aktivni i da u svakom slobodnom trenutku uživamo, družeći se na čistom vazduhu.

Kampovanje je, kao rekreativna aktivnost i oblik turizma, popularno u 20. veku. Načini kampovanja u prirodi su različiti. Vreća za spavanje se može koristiti u kombinaciji sa šatorom. Postoje i kamperi, kamp prikolice, kamp kućice, a u novije vreme pojavila se i kombinacija kamp prikolice i čamca. Bungalovi predstavljaju spoj udobnosti i prirode, a u poslednje vreme se izdvajaju kao najpopularniji vid smeštaja prilikom kampovanja.

Tokom predavanja učenici su razmenjivali svoja iskustva sa kampovanja i boravka u prirodi, dok su se drugi prvi put susreli sa ovim oblikom turizma i rekreacije. Prednost kampovanja je u uštedi prirodnih resursa (električna energija, vode, šume, staništa biljaka i životinja i dr.), očuvanje životne sredine i razvijanje ekološke svesti.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS