Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nagrađivani brodvejski pozorišni komad „Prima Facie“ gostuje u PANČEVU na svetski dan pozorišta - | K-013 Portal

Nagrađivani brodvejski pozorišni komad „Prima Facie“ gostuje u PANČEVU na svetski dan pozorišta

pripma facie, pozorisna predstava, kulturni centar pancevo

Svetski dan pozorišta, 27. mart, Kulturni centar Pančeva obeležava izvođenjem nagrađivane brodvejske predstave „Prima Facie“ u 19.30. U predstavi igra Pančevka Maša Dakić, dok režiju potpisuje Anja Suša, pozorišni stvaralac evropskog renomea, i dobitnik Grand Prix nagrade ovogodišnjeg Bitef Festivala.

Prevodilac je Biljana Popmijatov, ime koje je prepoznatljivo i blisko pravnim krugovima, a sada daje glas i prvom pravničkom pozorišnom tekstu koji će se izvesti kod nas.

Komad je nagrađen Tony i Oliver nagradama na Broadway-u i West End-u i predstavlja najuzbudljiviji i najznačajniji pozorišni događaj na dve najveće pozorišne scene protekle sezone: u Njujorku i Londonu.

Ovo je pozorišna predstava koja ima viši cilj – da informiše, opomene i potencijalno dugoročno promeni perspektivu gledanja na slučajeve seksualnog zlostavljanja. Ovo nije predstava koja osuđuje, već ukazuje na promene koje čekaju da se dese.

Alarmantno precizan komad australijske spisateljice Suzie Miller, bivše advokatice sa iskustvom u zastupanju ljudskih i dečijih prava, premijerno je bio prikazan u Australiji 2019. godine pred punom salom sudija, advokata, pravnika, pripravnika i službenika pravosudnog sistema.

Povodom gostovanja predstave u Pančevu Maša Dakić je izjavila: „Na svetski dan pozorišta, 27. marta Prima Facie gostuje u Pančevu, mom gradu! Izuzetno mi je drago što se tako namestilo, jer i sama spisateljica Suzie Miller govorila je o tome kako želi baš kroz pozorišni tekst da govori o ovoj temi, jer svim svojim bićem veruje u moć pozorišta i veličanstvenost pričanja priča“.

Prema rečima Maše Dakić, „Prima Facie“ je komad koji je pokrenuo reformu pravilnika u slučajevima polnog uznemiravanja i seksualnog zlostavljanja u Australiji, gde je premijerno izveden 2019. godine i igrao se pred punom salom ljudi iz pravosuđa – što je i želja kada je u pitanju igranje ove predstave u Srbiji.

Nakon predstave biće organizovan panel sa stručnjacima vezanim za temu seksualnog uznemiravanja iz pravosuđa i organizacija za ljudska prava.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS