Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Institut KAREJA realizovao okrugli sto na temu „Moć ili nemoć antikorupcijskog zakona“ - | K-013 Portal

Institut KAREJA realizovao okrugli sto na temu „Moć ili nemoć antikorupcijskog zakona“

kareja, pancevo, okrugli sto

U organizaciji Instituta za istraživanje korupcije Kareja, 27.marta u prostoru Građanskih inicijativa „Dereta“ uz učešće petnaest relevantnih stručnjaka i zastupnika institucija u borbi protiv korupcije, zainteresovanih građana, aktivista i predstavnika nekoliko medija, održan je okrugli sto na kome se raspravlјalo o dokumentu javne politike „Moći ili nemoći antikorupcijskog zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije“. Ovo je deo zagovaračke inicijative „Sprovođenje antikorupcijskih politika je jedini pravi put Srbije u Evropsku uniju“ u realizaciji OCD Kareja, u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Razgovoru je prethodilo predstavlјanje prezentacije o dosadašnjem učešću i zagovaranju promene postojećih politika i zakona u ovoj oblasti od strane osnivača Kareje i koordinatora projekta Siniše Jankovića, ukazivanju na efekte i domete ovog učešća.

O (ne)mogućnosti da se na kreiranje i donošenje relevantnog zakona utiče, kao glavne razloge, tokom dijaloga Rodolјjub Šabić, advokat i prvi poverenik za informacije od javnog značaja naveo je nedostatak političke volјe i odumrle institucije:

"Ako živimo u društvu gde je politička volјa jača od zakona. onda je i priča o novom zakonu lažna priča", rekao je Šabić. 

DUL 16322

Zoran Gavrilović, ispred Birodija, označio je kao glavni problem koruptivnost upravo organa i institucija koji bi antikoruptivne politike trebalo da sprovedu i ukazao na značaj usvajanja adekvatne primene ovog zakona na lokalnom nivou.

Davor Lukač, novinar FONET-a ukazao je na mogućnost da se parametri korupcije i te kako mogu ustanoviti, praćenjem samo zvaničnih statistika i podataka, ali da se to ne čini.

Aktivista Aleksandar Vukalović smatra da je korupcija "obrisana" od strane organizovanog krominala i da deo odgovornosti snose i narod i Evropska Unija, nedovolјnim učešćem u ovoj borbi.

Građanka Julija Omerbegović je na kraju ukazala na značaj ustanovlјenja bolјe organizacije građana kod ovih aktivnosti, nasuprot puke konstatacije o nemoći sistema, korupciji u zagrlјaju organizovanog kriminala i teledirigovanim medijima.

DUL 16383

Projekat „Sprovođenje antikorupcijskih politika je jedini pravi put Srbije u Evropsku uniju“ realizuje se u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi u partnerstvu s organizacijama civilnog društva: Novosadska novinarska škola, ENECA, Užički centar za prava deteta, Nova planska praksa, Sigurne staze, Mladi polјoprivrednici Srbije i međunarodnim partnerom, fondacijom Fridrih Ebert (Friedrich Ebert Stiftung). Projekat je podržan od strane Evropske unije i biće realizovan u periodu od 2023. do 2026. godine.

Iz Kareje pozivaju da im se pridruže svi oni koji su zainteresovani da na bilo koji način podrže borbu protiv političke korupcije (organizacije civilnog društva, građanski aktivisti, mediji i dr.). Dovolјno je da se jave na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS