Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zeleno-levi front Pančevo: Hitno utvrditi odgovornost za tragediju u fabrici stočne hrane "Jabuka" - | K-013 Portal

Zeleno-levi front Pančevo: Hitno utvrditi odgovornost za tragediju u fabrici stočne hrane "Jabuka"

zeleno-levi front, pancevo, poginuo radnik, fabrika stocne hrane jabuka

Povodom vesti da je danas oko 16h časova u fabrici stočne hrane „Jabuka“ poginuo radnik, Zeleno-levi front Pančevo izražava najdublje saučešće porodici, i poziva da se hitno utvrdi odgovornost za ovu tragediju, kao i okolnosti koje su do nje dovele, saopšteno je večeras. 

"U Srbiji gotovo jednom nedeljno strada jedna osoba na radnom mestu, što je statistika iz 2022. godine, a čini se da je ova iz 2023. još crnja.

Samo u prethodne dve nedelje stradala su dvojica rudara u Zaječaru, radnica fabrike „Leoni“ u Malošištu, radnik na novosadskom gradilištu, a u kineskoj fabrici „Mei-ta“ u Obrenovcu jedan radnik je poginuo, dok je drugi je teško povređen.

Ljudski život je u Srbiji obezvređen, a poslodavci, naročito strane kompanije, zaštićene su od bilo kakvih posledica, čak i kada je ishod nesreće na radu fatalan. Činjenica da za smrti radnika u Srbiji niko nije odgovarao, pokazatelj je urušenosti svih institucija ovog sistema, u kojem je jedini imperativ da se profit stiče, makar i krvav.

Zeleno levi front se zalaže za novi Zakon o radu, koji će prekinuti ovu sramnu praksu kojom se naši ljudi eksploatišu kao jeftina radna snaga, i u kojoj je profit iznad svega, pa i ljudskog života. Hitno se i drastično mora povećati broj inspektora rada, a kompanije koje ne obezbeđuju humane i dostojanstvene uslove za rad našim radnicima moraju biti kažnjene i sankcionisane", dodaje se u saopštenju dostavljenom K-013 portalu. 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS