Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VRŠAC: Predavanje o kibicfensterima Bele Crkve u Gradskom muzeju - | K-013 Portal

VRŠAC: Predavanje o kibicfensterima Bele Crkve u Gradskom muzeju

vrsac, bela crkva, gradski muzej, predavanje o kibicfensterima

U Gradskom muzeju Vršca 2. februara sa početkom u 18 časova održaće se predavanje koje će predstaviti projekat i katalog koji su deo istraživanja kibicfenstera u Beloj Crkvi, kao deo pratećeg programa izložbe „Uzbudljivi gradovi: Pančevo-BelaCrkva-Vršac.

Bela Crkva je grad specifičnog kulturnog nasleđa, grad koji čuva jedinstvenu kulturnu baštinu, ali i mesto sa najviše očuvanih originalnih primeraka kibicfenstera-prozora isturenih iz fasade.

Ovi prozori su u prošlim vremenima bili mesto komunikacije građana, mesto susreta i poznastva, danas su deo očuvanog kulturnog nasleđa i identiteta mesta u kom se nalaze.

Narodna biblioteka Bela Crkva u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, realizovala je projekat koji za cilj ima evidentiranje i analizu ovog specifičnog arhitektonskog elementa. Kao konačni rezultat višemesečnog rada, odštampana je knjiga o kibicfensterima u Beloj Crkvi, u zajedničkom izdanju dve ustanove zaštite kulturnog nasleđa.

Gradski muzej Vršac poziva vas da čujete zanimljivu priču o posebno dizajniranim prozorima, sa kojih se kroz istoriju „kibicovalo“, koji je kroz vreme imao različitu ulogu, ali uglavnom su ga koristile vojvođanske „frajle“, da bi pratile društvena događanja u svom mestu, čemu je posebnu draž davala osmišljena izbočina koja im je omogućavala da i u hladnim danima „kibicuju“, šta se u njihovom sokaku zbiva….

Predavači su autori kataloga: direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, gospođa Grozdana Milenkov Savičić i direktor Narodnog muzeja Bela Crkva, gospodin Igor Vokoun.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS