Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website „Sova” PANČEVAČKE fabrike aviona „Utva” daleko ispred konkurencije - | K-013 Portal

„Sova” PANČEVAČKE fabrike aviona „Utva” daleko ispred konkurencije

fabrika aviona utva, avion sova, pancevo

Pančevačka fabrika aviona „Utva” spremna je za osvajanje domaćeg i inostranog tržišta sa modernizovanom verzijom „Utve 75” – „sovom”, koja je prema rečima dugogodišnjeg instruktora letenja Zorana Španovića daleko ispred konkurencije u rangu aviona za obuku, aero-taksi i sportsko letenje.

On je za Tanjug istakao da je ovaj školski avion, četvorosed, sa benzinskim motorom, i koji je već pronašao svoje kupce u Meksiku i Turskoj, nastavljač tradicije pouzdanog i perfektnog aviona koji pravi dobre pilote i instruktore.

Jednomotorni niskokrilac, potpuno metalne konstrukcije tipa poluljuske, sa četiri sedišta u konfiguraciji „sajd baj sajd” u dva reda, sa fiksnim stajnim trapom, i širinom kabine od 120 centimetara uzleće gotovo svakodnevno sa travnatog pančevačkog aerodroma.

Španović dodaje da većina evropskih zemalja, buduće pilote obučava na avionima tipa „cesna 172” i „pjper 28”, na kojima se radi osnovna obuka, ali da ti avioni nemaju pokretljivost, upravljivost i stabilnost koju daje „sova”.

On je dodao da je modernizovana „sova” zadržala kvalitet starog U-75, ali i da obiluje modernim uređajima koji olakšavaju letenje i boravak u kabini, a da potrošnja iznosi oko 32 litre benzina po radnom satu.

Rukovodilac Razvoja i projektovanja Aleksandar Petrović rekao je da je fabrika „Utva” od 2015. godine radila na razvoju aviona „Sova” i sertifikaciji aviona, a da je sredinom 2023. godine dobijen sertifikat od Direktorata civilnog vazduhoplovstva koji je član Međunarodne agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja.

Sertifikat koji smo dobili, odnosno homologacijski list koji je dobio avion „sova”, je međunarodni sertifikat koji omogućava da se avion registruje u bilo kojoj zemlji na svetu”, objasnio je Petrović za Tanjug.

Pančevačka „Utva”, koja je pretrpela velika razaranja u bombardovanju NATO-a 1999. godine, uspela je da za dve decenije izađe na globalno tržište sa avionom koji je već pronašao kupce u Meksiku, a u toku su pregovoru i sa školom letenja iz Turske.

„Prvi avion je prodat u Meksiku. Aktivno radimo sa partnerima iz Turske, i imamo potencijalnog kupca, školu letenja, za dizel varijantu aviona. Mi smo od ranije u procesu projektovanja aviona sa dizel motorom, a u 2024. godini očekujemo da dopunimo sertifikaciju sa dizel varijantom „sove” “, naveo je Petrović.

Cena „sove” zavisi od seta opreme, a cenovni rang se kreće od 400.000 do 600.000 dolara.

Petrović kaže da je „Utva” od 2017. godine pod vlasništvom „Jugoimporta” i da je saradnja sa ovim preduzećem iz namenske industrije odlična.

On je rekao da je u investicionom ciklusu za tekuću godinu opredeljen novac koji će se iskoristiti u renoviranje fabrike i poboljšanje proizvodnih kapaciteta „Utve”, uglavnom za vojnu namenu, ali da će to služiti celoj fabrici i proizvodnji aviona.

Pored „sove”, u svom portfoliju, fabrika proizvodi i avion „lastu”, koji je namenjen za vojnu obuku.

Planovi „Utve” za budućnost, navodi Petrović, zasnivaju se na razvoju, odnosno diverzifikaciji proizvoda, kao i projektovanju žirokoptera sa pet sedišta.

Trenutno radimo sa američkom kompanijom „Skyworks Aeronautics” na projektovanju žirokoptera sa pet sedišta, model „hawk 5”, koji je napravljen od metala i kompozita”, istakao je on.

Prema njegovim rečima karakteristika te letelice je da stalno leti u autorotaciji, odnosno da ima rotor kao helikopter, i pokreće se pomoću propelera koji se nalazi iza letelice.

Karakteristika letelice, kaže Petrović, jeste poletanje i sletanje bez piste ili sa veoma kratke poletno-sletne staze.

„Namena se deli na nekoliko osnovnih koji će biti projektovani i certifikovani u Srbiji, a to je medicinski žirokopter, odnosno sanitetski, žirokopter opšte i biznis namene”, objasnio je on.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS