Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Održan otvoreni antikorupcijski okrugli sto u Medijskom skloništu - | K-013 Portal

PANČEVO: Održan otvoreni antikorupcijski okrugli sto u Medijskom skloništu

medijsko skloniste pancevo, antikorupcijski okrugli sto, sinisa jankovic, institut kareja, inicijativa odbranimo teslu, danilo jovanov, zoran gavrilovic birodi

Večeras je u Pančevu u Medijskom skloništu, održan otvoreni antikorupcijski okrugli sto, ne temu Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije u Srbiji, učestvovali su Danilo Jovanov građanski aktivista iz Inicijative Odbranimo Teslu i Siniša Janković iz Instituta za istraživanje korupcije Kareja, razgovor je vodila Ivana Živkov.

Ujedno predstavljena je publikacija Alternativni pristup izradi Nacionalne strategije, čiji su autori antikorupcijski eksperti civilnog društva Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja, Miroslva Mijatović iz PAKT-a i Siniša Janković iz Kareje.

Okrugli sto održan je u video formatu u direktnom prenosu na fb portaka K-013.

Bilo je zanimljivo čuti zapažanje Jovanova koji smatra da nema uticaja na korupciju ni kada Strategija za borbu protiv nje postoje, ni kada ne postoji, ali da je korupcija sve veća.

Janković je opisao kako je tekla izrada dokumenta javne politike. Radna grupa za izradu dokumenta ima 42 člana, održano je oko 50 sastanaka, izneto je više problema koje imaju nadležni državni organi, ali nije izneto da im smeta odsustvo vladavine prava, uticaj zloupotrebljene političke moći, odsustvo integriteta, odsustvo ličnog entuzijazma, strah.

Dokument od nacionalnog značaja za borbu protiv korupcije bio je na javnoj raspravi tokom avgusta meseca. Kareja je u tom periodu animirala javnost da se uključi, tako što je omogućila na svom sajtu da svako ko želi može da preuzme i podnese prigovor. To je učinjeno u 144 navrata. Sekretarijat Ministarstva pravde trebao je u roku od 15 dana da obradi sve prigovore i predloge, te da sastavi izveštaj koji je trebao da bude javan, i dostavljen Vladi na usvajanje, što se do sada nije desilo.

Janković je takođe izjavio da će Kareja nastaviti sa antikorupcijskih aktivnostima i da će uskoro izaći u javnost sa novom akcijom.

Iz publike postavljeno je pitanje, da se uporedi događaj u Portugaliji gde je premijer podneo ostavku jer je uhapšeno nekoliko vladinih funkcionera zbog korupcije u vezi sa litijumom. Janković je odgovorio da je to neuporedivo, ali da se nada da će u skoroj budućnosti tako nešto biti moguće i u Srbiji.

Jovanov je na kraju izneo optimističko mišljenje da se nada uspešnoj borbi protiv korupcije i pobedi.

Nakon okruglog stola, emitovana je emisija utisaka o dokumentarnom filmu o vladavini prava „A sad da izađete na glasanje“, u kome između ostalih govori prof. Jovo Bakić, Aleksandra Bulatović iz Eko straže, Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i dr. Na kraju je najavljeno da će Karejin dokumentarni film u Pančevu biti prikazan 7. decembra. 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS