Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mladi Pančevci sa psihologom na ti - | K-013 Portal

Mladi Pančevci sa psihologom na ti

pancevo, sa psihologom na ti

Tinejdžeri se bore sa motivacijom, ocenama, roditeljima, kontrolom impulsa i dominantno slikom o sebi i samopouzdanjem, nešto starije muče depresivnost i anksioznost, pa i ozbiljniji psihotični poremećaji.

Mladima između 15 i 30 godina sa teritorije grada Pančeva koje muče neuspeh u školi ili na studijama, doživljaj neprihvaćenosti, usamljenosti, nesigurnost, strah, poljuljano samopouzdanje, emocionalne teškoće, konflikti sa vršnjacima ili roditeljima, na raspolaganju je onlajn savetovalište za mlade „Sa psihologom na ti”.

Novi ciklus projekta koji sprovodi Udruženje „Pančevački omladinski centar” novina je utoliko što svi koji žele, ili im je tako komotnije i prijatnije, sa psihologom mogu da komuniciraju elektronskim putem, imejl-poštom. Pitanja psihologu se mogu postaviti, napominje nosilac projekta, anonimno, a odgovore će davati Jadranka Grujičić Đurić, psiholog, psihoterapeut, EMDR psihoterapeut, autogeni trener iz Centra za edukaciju i lični razvoj „Psihogeneza”, i tim psihologa.

Kada se pošalje pitanje može se računati na to da će odgovor stići na imejl-adresu koja je ostavljena prilikom slanja pitanja za nekoliko dana. Najzanimljivija pitanja i odgovori biće objavljeni na portalu nosioca projekta u rubrici „Mladi”, s tim da će pitanja po potrebi biti promenjena, tako da anonimnost korisnika ostane sačuvana, navodi Udruženje „Pančevački omladinski centar”.

Stručnjaci naglašavaju da je minuli period opterećen i promenjenim uslovima života i navika izazvanih pandemijom i da je to bio samo dodatni okidač za probleme adolescencije. Strah za sebe, za zdravlje bližnjih izazivaju anksioznost, socijalna izolovanost od vršnjačke grupe i ograničenost kretanja doveli su do usamljenosti, a dugo vreme za računarom razvilo je simptome koji ukazuju na vid zavisnosti.

Projekat onlajn savetovališta „Sa psihologom na ti” trajaće do kraja godine. Ideja je finansijski podržana od strane lokalne samouprave, koja je i do sada na ovaj način učestvovala u podsticanju rada besplatnih psiholoških savetovališta mlađoj populaciji. Dve godine zaredom, u nekoliko ciklusa, održan je niz psiholoških radionica okviru projekta „Moje mesto” u Domu omladine Pančevo, pre svega za tinejdžere koji nemaju mogućnosti da plate taj vid usluge. Takođe, napominju u Gradskoj upravi i Kancelariji za mlade, ovakvi projekti pomažu da se ispita koje su teme koji zaokupljaju mlade ljude, kao i u kom pravcu se kreću izazovi sa kojima se susreću.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS