Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KOVAČICA: Slike kovačičkih naivaca u Temišvaru - | K-013 Portal

KOVAČICA: Slike kovačičkih naivaca u Temišvaru

kovacica, izlozba, temisvar

Slike umetnika naivne umetnosti predstavljeni su ljubiteljima slikarstva u Temišvaru.

U Palati Stefanija u rumunskom Temišvaru predstavljena su umetnička dela slikara – članova Galerije naivne umetnosti iz Kovačice. Izložba je rezultat saradnje Galerije naivne umetnosti iz Kovačice i organizacije Prin Banat iz Temišvara a realizuje se u okviru programa „Temišvar evropska prestonica kulture 2023“. Prema rečima direktorke kovačičke galerije Ane Žolnaj Barca, postavka obuhvata 27 radova slikara starije generacije. Pretežno su to slike iz fonda galerije, rodonačelnika naive, poput Martina Jonaša, Zuzane Halupove, Martina Paluške, Jana Sokola, ali ima i slika savremenih članova.

Svečanom otvaranju izložbe koje je upriličeno 27. oktobra pored predstavnika Galerije naivne umetnosti prisustvovali su i slikari Pavel Hajko, Jano Žolnaj i Marina Petrikova a ispred Nacionalnog Saveta Rumuna u Srbiji Daniel Magdu. Prema rečima Žolnajove Barcove saradnja na relaciji kovačica Temišvar biće zasigurno nastavljena.

Pored slika autora iz Kovačice izložene su i slike rumunskih umetnika. Izložba će u Palati Stefanija u Rumuniji biti dostupna javnosti do 27. novembra. Galerija naivne umetnosti se polako priprema i za 2024. godinu koja će biti u znaku poznatog slikara naivne umetnosti Martina Jonaša.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS