Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OGNJEN ROLJEVIĆ: Položaj mladih u Pančevu na poražavajućem nivou - | K-013 Portal

OGNJEN ROLJEVIĆ: Položaj mladih u Pančevu na poražavajućem nivou

ognjen roljevic, pancevo protiv nasilja

Položaj mladih u Pančevu danas je skoro na poražavajućem nivou. Čak i kada odstranimo formalno obrazovanje i sport i rekreaciju iz tog proseka, stvar ne postaje mnogo bolja.

Grad ne ulaže napore da otvori javni prostor za mlade - za njihov razvoj, njihovu aktivnost i njihov osećaj pripadanja u lokalnoj zajednici. 

Dve kancelarke za mlade koje grad Pančevo ima već skoro dve godine, nisu se pokazale kao adekvatno rešenje - one, a i njihov rad, nisu dostupne za organizacije mladih. Pančevo već dugi niz godina nema lokalni akcioni plan za mlade,

iako postoji veliko intresovanje od strane omladinskih organizacija da u njegovoj izradi pomognu. 

Dom omladine, Kulturni centar, pa čak i dvorana Apolo, selektivno su otvoreni za saradnju i sve više idu putem potpunog prestanka svake saradnje sa mladima. 

To se posebno odnosi na činjenicu da same gradske institucije ulažu malo vremena i novca u organizaciju, ili za pomoć organizovanju sadržaja za mlade. 

Radi povećanja kvalitetnog sadržaja za mlade, grad bi morao ozbiljno aktivirati kancelariju za mlade.

Potrebno je imati vrlo kvalifikovanog poverenika/kancelara, kao i imati intezivnu saradnju sa istaknutim lokalnim organizacijama koje se bave mladima. Kancelarija za mlade treba da ima punu inicijativu, u saradnji sa vecnikom za mlade, da organizuje dogadjaje za mlade, raspisuje konkurse i ukljucuje mlade u neki vid donosenja odluka, barem i u savetodavnom smislu.

Takodje je potrebno renovirati Dom omladine i proveriti efikasnost njegove uprave, kao i vratiti većinu starog sadržaja i omogućiti prostorije za omladinske organizacije i inicijative. U Dom omladine bi se mogla i premestiti kancelarija za mlade, kako bi se olaksalo njeno delovanje.

Pančevo protiv nasilja ima ativiste koji imaju iskustvo u izradi programa za mlade i naročito su posvećeni njihovom boljem položaju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS